Senatorët, republikani Josh Hawley dhe demokratët Mark Warner dhe Richard Blumenthal, ofruan projektligjin në një kohë kur shqetësimi po rritet se Facebook, së bashku me Alphabet të Google, janë bërë aq të fuqishëm sa rivalët më të vegjël nuk janë në gjendje të joshin përdoruesit e tyre.

Siç shkruan Reuters, përcjell Telegrafi, projekt-ligji do të kërkonte nga platformat e komunikimit me më shumë se 100 milionë anëtarë aktivë mujorë – Facebook ka më shumë se dy miliardë – për të lejuar përdoruesit e tyre të lëvizin me lehtësi, ose t’i transferojnë të dhënat e tyre në një platformë, ka thënë zyra e Warner në një deklaratë.

Sipas projekt-ligjit, kompanitë do të kërkohej të mbajnë një ndërfaqe për të lehtësuar ndërveprimin – ose përdoruesit do të lejoheshin të zgjedhin një kompani tjetër për të menaxhuar cilësimet e llogarisë së një përdoruesi, përmbajtjen dhe ndërveprimet në internet, thuhet në deklaratë.

Transportueshmëri do të thotë që një përdorues i cili nuk është i kënaqur me Facebook, për shembull, do të jetë në gjendje të tërheq postimet, komentet dhe fotot nga Facebook dhe t’i transferojë ato në një faqe tjetër.

Ndërveprueshmëria do të thotë që përdoruesit në platforma të ndryshme – le të themi Facebook dhe Twitter – do të jenë në gjendje të komunikojnë në të njëjtën mënyrë pasi përdoruesit e postës elektronike janë në gjendje t’i dërgojnë me email secilit, pa marrë parasysh ofruesin.

Megjithatë, grupi tregtar NetChoice, i cili numëron Google dhe Facebook midis anëtarëve të tij, tha që projektligji do të bëjë pak për të mbrojtur konsumatorët.

“Transportueshmëria e të dhënave do të rrezikojë në mënyrë të pashmangshme sigurinë e të dhënave”, vlerëson Carl Szabo, këshilltar i përgjithshëm në NetChoice. “Do të përfitojnë hakerët dhe kriminelët në internet që kërkojnë të vjedhin të dhënat e konsumatorit”.

Transportueshmëria e të dhënave është promovuar pasi vlerësohet se do t’u jepte konsumatorëve fuqi për të lëvizur të dhënat e tyre, gjë që mund të nxisë rritjen e alternativave të mediave sociale që ofrojnë veçori të tilla si intimitet më i madh ose reklamim më pak.

Ndryshe, Facebook është goditur nga një numër i çështjeve që lidhen me privatësinë kohët e fundit.

“Duke bërë të mundur transportueshmërinë, ndërveprimin dhe delegimin, ky projektligj do të ndihmojë vendosjen e konsumatorëve në pozicionin e vendimmarrësit kur bëhet fjalë se si dhe ku ata përdorin mediat sociale”, ka thënë senatori Warner, një ish-sipërmarrës i teknologjisë dhe kapitalist i ndërmarrjeve.

Por “Electronic Frontier Foundation” ka theksuar se vetë “transportueshmëria e të dhënave nuk mund të përmirësojë në mënyrë magjike konkurrencën; aftësia për të marrë të dhënat tuaja në një shërbim tjetër nuk është e dobishme nëse nuk ka konkurrentë të zbatueshëm”. /Telegrafi/