Kryeministri Avdullah Hoti ditë më parë pati deklaruar se kjo do jetë java ku do të votohet Projektligji për Rimëkëmbjen Ekonomike nga pandemia COVID-19 nga deputetët e Kuvendit të Kosovës.

Zëdhënësi i Partisë Demokratike të Kosovës, Avni Bytyçi ka thënë për Telegrafin se, Qeverisë ua kanë bërë të qartë se Projektligji duhet të plotësohet për t’u votuar nga deputetët e PDK-së.

Bytyçi tha se Qeverisë i kanë dërguar kërkesa konkrete për sektorin privat, punëtorët e sektorit publik që janë duke luftuar pandeminë si dhe mbështetje për prodhuesit vendor.

“…Ne e kemi bërë të qartë prej fillimit që Projektligji duhet të plotësohet. PDK ka dërguar një numër të caktuar të propozimeve, që janë masa konkrete financiare për sektorin privat, punëtorët e sektorit publik që janë duke luftuar pandeminë si dhe mbështetje për prodhuesit vendor”, tha Bytyçi.

Ai po ashtu tha se nëse Qeveria pajtohet me propozimet e tyre, PDK-ja do ta votojë Projektligjin për Rimëkëmbje Ekonomike.

PDK thotë se është e gatshme të votojë Projektligjin e Rimëkëmbjes, LDK premton se do të merren parasysh kërkesat PDK thotë se është e gatshme të votojë Projektligjin e Rimëkëmbjes, LDK premton se do të merren parasysh kërkesat

Ndryshe, në mbledhjen e fundit të Komisioni për Buxhet dhe Transfere, PDK kishte shprehur gatishmëri që të ulet me partitë në pushtet dhe të diskutojnë që Projektligji për Rimëkëmbje Ekonomike të kalojë, e kërkesë të vetme e ka që të përfshihen amendamentet e tyre. Ndryshe, ky Projektligj në mungesë të kuorumit kishte dështuar të miratohet nga ky Komision.

Në fillim të muajit nëntor, kishte dështuar të mbahet seanca e jashtëzakonshme e Kuvendit, ku ishte paraparë të hidhet në votim për lexim të dytë ky Projektligj. Seanca kishte dështuar në mungesë të kuorumit.

Ndryshe, më 12 tetor, pas gjashtë dështimeve, Kuvendi i Kosovës me 64 vota për, asnjë kundër dhe asnjë abstenim, kishte votuar në lexim të parë këtë Projektligj.

Nëse Projektligji siguron votat e nevojshme edhe në lexim të dytë, kryetarja e Kuvendit e nënshkruan dhe e dërgon tek Presidenti për shpallje. Ndërkaq, Presidenti ka afat tetë ditë për ta shpallur ose për ta kthyer atë për rishqyrtim në Kuvend.

Në dispozitat e këtij Projektligji është plotësimi dhe ndryshimi e disa ligjeve, me qëllim të rimëkëmbjes së ekonomisë së Kosovës pas efekteve negative të shkaktuara nga pandemia COVID-19. Ky do të mbetet në fuqi deri më 31.12.2021. Pas kësaj date, të gjitha dispozitat e këtij Ligji do të shfuqizohen në mënyrë automatike.

Me anë të këtij Projektligji parashihet zbatimin e Pakos së Rimëkëmbjes Ekonomike në vlerë prej 365 milionë euro. /Telegrafi/