Studiuesit tregojnë se radio teleskopi nuk mund të zëvendësohet thjesht.

Me mbylljen e teleskopit Arecibo në Porto Riko, radioteleskopi i dytë më i madh në botë, rreziku nga asteroidet rritet, për shkak se Arecibo ishte një nga instrumentet e pakta me të cilët studiuesit ishin në gjendje të identifikonin asteroidët e rrezikshëm saktësisht dhe, mbi të gjitha, shpejt, transmeton Telegrafi.

Siç raportuan mediat e huaja dje, kabllot e prishura të çelikut dëmtuan teleskopin aq masivisht, saqë tani po shembet ngadalë.

Sipas Anne Virkki nga Observatori Arecibo, teleskopi nuk është i lehtë për t’u zëvendësuar. Ju dhe ekspertë të tjerë shpresoni se do të ketë ende një mënyrë për të rregulluar Arecibo ose për ta rikrijuar atë. Për shkak se instrumentet ekzistuese nuk kanë të njëjtën performancë dhe ndjeshmëri.

Radio teleskopët mbledhin valë radioje nga hapësira. Sinjalet e radios më pas përpunohen nga kompjuterët dhe shndërrohen në imazhe. Me sipërfaqen gjigante të reflektorit, ishte e mundur të zbulohen dhe ndriçohen burime të dobëta në veçanti. Teleskopi gjithashtu mund të sigurojë të dhëna për përbërjen dhe dendësinë e një asteroidi.

Me Arecibo, studiuesit mund të kursejnë kohë të vlefshme, veçanërisht pasi teleskopët e tjerë nuk kanë të njëjtën performancë. Një instrument i ngjashëm është Qendra e Komunikimit Goldstone Deep Space e NASA-s. Fokusi këtu nuk është vetëm tek asteroidët, por në shumë detyra shtesë, të tilla si komunikimi me anijet kozmike në hapësirë. Përveç kësaj, sistemi i radarëve Goldstone është rreth 20 herë më pak i ndjeshëm se Arecibo, sipas Space.com.

Deri në vitin 2016, radio teleskopi ishte më i madhi në botë me një diametër prej 305 metrash. Atë vit një edhe më i madh hyri në veprim në Kinë. Deri më sot Arecibo konsiderohet të jetë një nga teleskopët më të ndjeshëm në botë. /Telegrafi/