Pas mbi 600 vitesh “rojtar nate”, një grua për herë të parë është ngarkuar të “jep zë” çdo orë gjatë natës nga këmbanorja e katedrales në Lozanë.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, Cassandre Berdoz filloi punën si asistente roje nate në katedralen e Lozanës më 16 gusht, njoftoi të enjten qyteti zviceran.

“Kjo është hera e parë që kjo pozitë… mbahet nga një grua, e cila po ndihmon në mbajtjen gjallë të një tradite të pandërprerë që nga viti 1405, ndërsa e ndihmon atë të evoluojë”, thuhej në një deklaratë.

Berdoz, tha ajo, ka të ngjarë të jetë gruaja e parë që është emëruar ndonjëherë zyrtarisht në këtë detyrë kudo në Evropë.

Ndërkohë vetë “vëzhguesja e re” tha se ishte e kënaqur me pozicionin e ri.

“Me sa mbaj mend, kjo traditë më ka magjepsur dhe unë gjithmonë kam dashur të jem një roje”, tha vendasja e Lozanës në deklaratë.

Ajo po bashkohet me kolegët meshkuj që janë ngjitur në majë të kambanores së katedrales çdo mbrëmje të vetme për 616 vitet e fundit.

Gjatë gjithë vitit, nga ora 10:00 deri në 2:00 të mëngjesit, roja i natës, i veshur me një kapelë të madhe të zezë dhe me një fener, del në kangjella e kambanës për të shërbyer si një orë e gjallë për njerëzit e qytetit piktoresk në brigjet e liqenit të Gjenevës.

“Rojet e natës”, të cilat dikur ishin dhjetëra mijëra në të gjithë Evropën, dikur luanin një rol shumë më jetësor.

Në kohën kur zjarri ishte një kërcënim i përhershëm për qytetet dhe qytetet mesjetare të ndërtuara në dru, ai ishte një pjesë thelbësore e një rrjeti rojesh, shumica e të cilëve patrullonin rrugëve.

Nga lartësia e tij, roja e katedrales ishte ngarkuar të jepte alarmin në erën e parë të tymit.

Por me përparimin e teknologjisë, pozicioni dikur i kudogjendshëm u vjetërsua dhe rojet u zhdukën në të gjithë kontinentin. /Telegrafi/