Pothuajse 100 milionë vjet më parë kanë jetuar zvarraniket fluturues dhe krokodilë më të mëdhenj.

Shkencëtarët kanë gjetur ndoshta vendin më të rrezikshëm që ka ekzistuar në historinë e tokës sonë. 100 milionë vjet më parë, shumë grabitqarë dhe disa lloje krokodilësh thuhej se kishin jetuar në juglindje të Marokut, transmeton Telegrafi.

Paleontologët në Universitetin e Detroit Mercy dhe Universitetin e Portsmouth, kanë analizuar vertebrat e shumta fosile nga zona për një studim në revistën speciale ZooKeys. Mbetjet datojnë nga periudha Kretace. Pasqyra e fosileve është “një dritare në epokën e dinozaurëve në Afrikë”, thuhet në një shkrim të autorit kryesor, Nizar Ibrahim.

Reklama

Një sistem i madh lumi ekzistonte atje 100 milionë vjet më parë. 4 dinozaurë të mëdhenj grabitqarë jetuan atje. Një prej tyre ishte Carcharodontosaurus (“hardhucë ​​me dhëmbë të mprehtë”), një nga dinozaurët më të mëdhenj mishngrënës që kanë jetuar ndonjëherë. Ishte e gjatë mbi 8 metra dhe dhëmbët e saj u rritën deri në 20 centimetra.

Reklama

Deltadromeus, i cili ishte gjithashtu 8 metra i gjatë dhe mund të vraponte veçanërisht shpejt me këmbët e tij të holla, ishte në këtë vend. Studiuesit gjetën gjithashtu fosile të Spinosaurus dhe Abelisaurus, të cilat janë të lartë deri 18 metra.

“Në një vend ku një njeri udhëtar nuk do të mbijetonte shumë gjatë, ky ishte ndoshta vendi më i rrezikshëm në historinë e planetit tokë”, tha Ibrahim.

Reklama

Ai dyshon se ata po ushqeheshin me peshq gjigant. /Telegrafi/