Një dron autonom ndihmoi në shpëtimin e jetës së një burri 71-vjeçar me arrest kardiak në Suedi.

Kishin kaluar rreth tre minuta e gjysmë midis thirrjes së parë për ndihmë përmes numrit të urgjencës dhe mbërritjes së dronit, tha pacienti Sven, i cili nuk donte të zbulonte emrin e tij të plotë. Përveç dronit, mjekët e urgjencës dërguan edhe një ambulancë kur Sven po pastronte borën në Trollhattan në dhjetor.

Për fat erdhi edhe mjeku Mustafa Ali. Ai ndaloi dhe filloi reanimimin kardiopulmonar.

Droni “ndihmoi vërtet”, tha mjeku. Droni mund të jetë veçanërisht i dobishëm për pacientët që jetojnë larg një spitali. Defibrilatori i është ulur pacientit me një çikrik. Kështu që droni nuk duhej të ulej.

Përdorimi i dronëve mjekësorë është pjesë e një eksperimenti të Everdrone në zonën e Goteborgut. Qendra për Shkencën e Reanimacionit dhe Instituti i Universitetit Mjekësor të Karolinska, shërbimi i urgjencës SOS Alarm dhe autoriteti shëndetësor Vastra Gotaland janë të përfshira.

Sipas deklaratave të veta, Everdrone aktualisht mund të arrijë rreth 200,000 njerëz në Suedi. /Telegrafi/