Numri i njerëzve që bëjnë punë të detyrueshme, apo që janë të martuar kundër dëshirës së tyre, shkon në gati 50 milionë në vitet e fundit.

Reklama

Siç njofton Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO), krizat sikurse pandemia COVID-19, konfliktet e armatosura dhe ndryshimet klimatike kanë rritur pengesat në punësim dhe edukim.

Ku sipas raportit të fundit thuhet se është rritur varfëria ekstreme dhe migrimi i detyrueshëm.

Edhe pse Organizata e Kombeve të Bashkuara e ka për synim që të zhdukin të gjitha format e skllavërisë moderne deri më 2030, mirëpo numri i njerëzve që u nënshtrohen këtyre abuzimeve është rritur për 10 milionë në periudhën 2016-2021.

Reklama

Sipas studimit, deri në fund të vitit të kaluar, 28 milionë njerëz kanë bërë punë të detyrueshme, derisa 22 milionë janë detyruar të jetojnë në martesa të padëshiruara. Kjo nënkupton se gati një në çdo 150 njerëz në botë preket nga format moderne të skllavërisë.

Reklama

“Është shokuese që situata e skllavërisë moderne nuk është duke u përmirësuar. Asgjë nuk mund të arsyetojë abuzimin e tillë të së drejtës themelore të njeriut”, ka thënë Guy Ryder, udhëheqës i ILO-s.

Po ashtu, në raport është vënë theksi te situata në Kinë. Shumë agjenci të OKB-së kanë paralajmëruar për mundësinë e punës së detyrueshme në këtë vend, sidomos në rajonin e Ksinjiangut, ku Pekini akuzohet për ndalim të mbi një milion ujgurëve dhe minoriteteve tjera myslimane.

Reklama

Shumë organizata ndërkombëtare për të drejta të njeriut e konsiderojnë trajtimin që u bën Kina ujgurëve si “gjenocid”. /Telegrafi/