Buletini i Shkencëtarëve Atomikë tha se pozicioni i orës do të mbetej i pandryshuar nga viti 2020, kur akrepat e saj ishin vendosur aq afër sa kishin qenë ndonjëherë në një “mesnatë” katastrofike.

Njerëzimi është 100 sekonda larg asgjësimit total. Përsëri.

Kjo është sipas Buletinit të Shkencëtarëve Atomikë, një organizatë jofitimprurëse, ku ata vlerësojnë se sa afër botës është apokalipsi që nga viti 1947, sipas Orës Doomsday, shkruan New York Tmes.

“Mençuria kolektive e grupit tonë është se është një kohë tepër e rrezikshme me disa pika të ndritshme tepër të rëndësishme”, tha të mërkurën Rachel Bronson, drejtoresha ekzekutive dhe botuese e buletinit, transmeton Telegrafi.

Ora mbetet e vendosur në “100 sekonda deri në mesnatë” – e pandryshuar nga viti i kaluar, kur akrepat e saj u zhvendosën aq afër sa kishin qenë ndonjëherë në mesnatë. Në atë kohë, buletini tha që zhvendosja kishte për qëllim të pasqyrojë tensionet e rritura dhe komunikimin e përkeqësuar midis Shteteve të Bashkuara dhe vendeve të tjera, duke përfshirë Rusinë dhe Iranin.

Këtë vit, shkencëtarët theksuan përgjigjen e mjerueshme të udhëheqësve botërorë ndaj pandemisë së coronavirusit, gërryerjen e besimit të publikut në shkencë dhe institucione qeveritare, përshpejtimin e programeve të armëve bërthamore dhe kërcënimin e vazhdueshëm të ndryshimit të klimës.

Koha ka qenë afër hyrjes në mesnatë që nga viti 2018, kur ora ishte vendosur në dy minuta në 12.

Hera e fundit që ishte kaq afër ishte në 1953 , pasi Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik provuan armët e tyre të para termonukleare.

Bordi i Shkencës dhe Sigurisë i buletinit, i cili përbëhet nga ekspertë bërthamorë dhe klimë dhe shkencëtarë të tjerë, mblidhet dy herë në vit për të diskutuar se si ngjarjet botërore duhet të diktojnë se ku do të bien ‘duart e orës’.

Ata diskutojnë nëse njerëzimi është më i sigurt ose në rrezik më të madh sesa ishte në të njëjtën kohë vitin e kaluar ose krahasuar me 75 vjet më parë, tha Dr. Bronson.

Edhe pse shkencëtarët vendosin se cila kohë do të tregohet në orë, ai nuk është një instrument shkencor apo edhe fizik, por një simbolik.

Bordi ka projektuar më parë optimizëm për të ardhmen e botës. Në vitin 1990, ndërsa Lufta e Ftohtë po mbaronte, ora u vendos në 10 minuta deri në mesnatë. Vitin tjetër, ishte plot 17 minuta larg.

Bordi tha këtë vit se kishte arsye për të pasur shpresë, duke treguar vendimin e Presidentit Biden për t’u bashkuar përsëri me Marrëveshjen e Parisit dhe qëllimin e tij për t’u ribashkuar në marrëveshjen bërthamore të Iranit.

Jerry Brown, ish guvernatori i Kalifornisë i cili është kryetari ekzekutiv i buletinit, tha se udhëheqësit politikë nuk kishin arritur të përçonin në publik kërcënimin e vërtetë që paraqesin armët bërthamore.

Ora është “një relike e një epoke të kaluar, një artefakt i një mendjeje në çdo moment të Armagedonit”, tha Dr. Latham.

Akoma, shtoi ai, kjo nuk është arsye për ta injoruar atë.

“Një herë në vit, kjo na kujton se ka disa rreziqe të mëdha atje”, tha ai. /Telegrafi/