Pionieret e kinematografisë dhe filmat më të mirë të bërë nga gratë Pionieret e kinematografisë dhe filmat më të mirë të bërë nga gratë

Ndër vite, BBC Culture ka bërë sondazhe vjetore me kritikë të filmit, me ekspertë dhe persona të industrisë filmike nga e gjithë bota, për të vendosur për filmat më të mirë në një kategori të caktuar. Ndër të tjera, në vitin 2019 u shpallën 100 filmat tanë më të mirë regjinë e të cilëve e kanë bërë gratë, e më 2018 100 filmat më të mirë në gjuhë të huaja. Këtë vit BBC është përcaktuar për një formë tjetër të artit filmik, atë të televizionit.

Njëqind filmat më të mirë, që nuk janë në gjuhën angleze Njëqind filmat më të mirë, që nuk janë në gjuhën angleze

Në sondazhin e fundit kanë marrë pjesë 206 ekspertë nga 43 shtete – që nga Shqipëria e deri në Uruguai. Parasysh janë marrë 460 seri televizive, ndërsa secili votues është përcaktuar dhjetë filmat më të mirë për ta. Lista nuk mëton të jetë përfundimtare, por si pikënisje për diskutime dhe debate.

Dhjetë regjisorët më të mirë të 100 vjetëve të fundit Dhjetë regjisorët më të mirë të 100 vjetëve të fundit

Lista e BBC-së është si më poshtë:

1. The Wire (2002-2008)
2. Mad Men (2007-2015)
3. Breaking Bad (2008-2013)
4. Fleabag (2016-2019)
5. Game of Thrones (2011-2019)
6. I May Destroy You (2020)
7. The Leftovers (2014-2017)
8. The Americans (2013-2018)
9. The Office (UK) (2001-2003)
10. Succession (2018-)
11. BoJack Horseman (2014-2020)
12. Six Feet Under (2001-2005)
13. Twin Peaks: The Return (2017)
14. Atlanta (2016-)
15. Chernobyl (2019)
16. The Crown (2016-)
17. 30 Rock (2006-2013)
18. Deadwood (2004-2006)
19. Lost (2004-2010)
20. The Thick of It (2005-2012)
21. Curb Your Enthusiasm (2000-)
22. Black Mirror (2011-)
23. Better Call Saul (2015-2022)
24. Veep (2012-2019)
25. Sherlock (2010-2017)
26. Watchmen (2019)
27. Line of Duty (2012-2021)
28. Friday Night Lights (2006-2011)
29. Parks and Recreation (2009-2015)
30. Girls (2012-2017)
31. True Detective (2014-2019)
32. Arrested Development (2003-2019)
33. The Good Wife (2009-2016)
34. The Bridge (2011-2018)
35. Fargo (2014-)
36. Downton Abbey (2010-2015)
36. Band of Brothers (2001)
38. The Handmaid’s Tale (2017-)
39. The Office (US) (2005-2013)
40. Borgen (2010-2022)
41. Schitt’s Creek (2015-2020)
42. Peep Show (2003-2015)
43. Money Heist (2017-2021)
44. Community (2009-2015)
45. The Good Fight (2017-)
46. Homeland (2011-2020)
47. Grey’s Anatomy (2005-)
48. Inside No 9 (2014-)
49. The Bureau (2015-)
50. Halt and Catch Fire (2014-2017)
51. Small Axe (2020)
52. This is England 86, 88 and 90 (2010-2015)
53. Call My Agent! (2015-2020)
54. Happy Valley (2014-)
55. The Shield (2002-2008)
56. The Big Bang Theory (2007-2019)
57. The Young Pope (2016)
58. Dark (2017-2020)
59. The Underground Railroad (2021)
60. House of Cards (2013-2018)
61. Avatar: The Last Airbender (2005-2008)
62. The Good Place (2016-2020)
62. Pose (2018-2021)
64. Detectorists (2014-2017)
65. Orange is the New Black (2013-2019)
66. Mare of Easttown (2021)
67. RuPaul’s Drag Race (2009-)
68. Stranger Things (2016-)
69. 24 (2001-2010)
70. Battlestar Galactica (2004-2009)
71. Enlightened (2011-2013)
72. Gilmore Girls (2000-2007)
73. Planet Earth (2006)
74. Utopia (2013-2014)
75. Babylon Berlin (2017-)
76. Rick and Morty (2013-)
77. American Crime Story (2016-)
78. The Killing (Denmark) (2007-2012)
79. Mindhunter (2017-2019)
80. House (2004-2012)
81. OJ: Made in America (2016)
82. Big Little Lies (2017-2019)
83. Insecure (2016-2021)
84. Normal People (2020)
84. Narcos (2015-2017)
86. How I Met Your Mother (2005-2014)
87. The Comeback (2005-2014)
88. The OA (2016-2019)
89. Dexter (2006-2013)
90. It’s Always Sunny in Philadelphia (2005-)
91. Westworld (2016-)
92. Show Me a Hero (2015)
93. Treme (2010-2013)
94. Louie (2010-2015)
95. Luther (2010-2019)
96. Catastrophe (2015-2019)
97. Hannibal (2013-2015)
98. Crazy Ex-Girlfriend (2015-2019)
99. Steven Universe (2013-2020)
100. The Queen’s Gambit (2020)

/Telegrafi/