Qeveria e Sllovakisë humbi ngushtë në një mocion besimi në parlament të enjten, duke i bërë zgjedhjet e parakohshme një mundësi reale.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, shtatëdhjetë e tetë nga 150 deputetët e parlamentit votuan pro mocionit të mosbesimit të sjellë nga opozita.

Qeveria e pakicës e kryeministrit Eduard Heger u formua nga një koalicion i tre partive.

Në një përpjekje të fundit për t’i mbijetuar votimit, qeveria e Heger kishte ofruar dorëheqjen e ministrit të saj të financave, Igor Matoviç, siç kishin kërkuar disa kundërshtarë politikë.

Por kjo nuk e ndikoi rezultatin.

Qeveria e Hegerit humbi shumicën dhe një nga aleatët e saj tre muaj më parë, kur Partia e Lirisë dhe Solidaritetit u tërhoq nga koalicioni.

Reklama
Reklama

Pa kontrollin e parlamentit, qeveria kishte dështuar të shtynte buxhetin e saj të vitit 2023 në parlament, me vetëm pak ditë të mbetura nga viti kalendarik.

Presidentja Zuzana Caputova tani duhet të emërojë një kryeministër të ri – teorikisht ai mund të kërkojë një grup të ndryshëm ministrash nga parti të ndryshme, apo edhe t’i kërkojë Hegerit të përpiqet të formojë një qeveri tjetër.

Nëse ai vendos se asnjë opsion nuk është i zbatueshëm, ai mund të rekomandojë zgjedhje të reja, të cilat më pas do të kenë nevojë gjithashtu për miratim nga parlamenti. /Telegrafi/