LAJMI I FUNDIT:

Një robot humanoid i përshkruar si “më i avancuari në botë” do të shfaqet në Skoci

Një robot humanoid i përshkruar si “më i avancuari në botë” do të shfaqet në Skoci

Një robot humanoid i përshkruar si më i avancuari në botë do të shfaqet në Skoci.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, “National Robotarium”, qendra e Mbretërisë së Bashkuar për robotikën dhe Inteligjencën Artificiale (AI) me bazë në Universitetin Heriot-Watt në partneritet me Universitetin e Edinburgut, ka siguruar robotin, të quajtur Ameca, nga Engineered Arts.


Ameca përshkruhet si në gjendje ‘të ndërveprojë me njerëzit në një mënyrë të natyrshme dhe tërheqëse’.

Roboti ka mikrofona, kamera, softuer për njohjen e fytyrës dhe komponentë të tjerë të motorizuar.

“National Robotarium” shpreson të thyejë barrierat dhe të ndërtojë besimin midis njerëzve dhe robotëve duke ekspozuar Ameca në shkolla dhe seminare për të ofruar mundësi për njerëzit e të gjitha moshave që të ndërveprojnë drejtpërdrejt me robotin dhe të mësojnë për përparimet më të fundit në robotikë dhe AI.

Studiuesit do të përdorin gjithashtu Ameca-n për të studiuar perceptimet dhe qëndrimet e publikut ndaj robotëve humanoidë, duke mbledhur njohuri të vlefshme për të informuar zhvillimin e teknologjive të ardhshme që i japin përparësi besimit, transparencës dhe miqësisë ndaj përdoruesit. /Telegrafi/