Me shumë vende që tani po lehtësojnë masat e lëvizjes të vendosura si pasojë e përhapjes së coronavirusit, tek evropianët po shfaqen përsëri dy pyetjet e njëjta: A mund të shkojmë me pushime këtë verë? Dhe, nëse po, ku?

Siç shkruan Euronews, përcjell Telegrafi, frika midis qeverive, sidoqoftë, do të jetë se lëvizja në rritje e njerëzve do të shkaktojë një valë të re infeksionesh.

Por një studim nga Spanja mendon se është gjetur një zgjidhje.

Ai dëshiron që e gjithë Evropa të ndajë rajonet e saj më të këqija (zonat e kuqe) dhe më së paku (zonat e gjelbra) rajonet e prekura nga COVID-19 dhe njerëzit të udhëtojnë në përputhje me rrethanat.

‘Zonat e gjelbra’ të vendeve të ndryshme evropiane

Një propozim politikash nga Shkolla e Biznesit Esade të Madridit dëshiron të “vë në pah qasjen e zonimit të gjelbër në nivelin e Bashkimit Evropian”.

“Ideja është e thjeshtë: lejimi i lëvizjes së njerëzve midis zonave të gjelbra të vendeve të ndryshme evropiane përmes një rrjeti rajonalësh të certifikuar nga institucionet evropiane”, thuhet në studim.

Pushime verore, pavarësisht coronavirusit? Këto janë “standardet e larta të sigurisë” me të cilat Turqia po tenton t’i josh turistët e huaj Pushime verore, pavarësisht coronavirusit? Këto janë “standardet e larta të sigurisë” me të cilat Turqia po tenton t’i josh turistët e huaj

Sistemi do të lejonte, për shembull, udhëtimin midis Italisë jugore dhe Francës jugore, ose midis Greqisë dhe Zvicrës: për sa kohë që vini nga një zonë e gjelbër evropiane, do t’ju lejohej të udhëtoni në një tjetër.

Zonat e gjelbra kombëtare “janë kandidatë shumë të mirë për marrjen e etiketës së gjelbër nga BE”, thotë studiuesi Miquel Oliu Barton, i cili është bashkëautor i studimit.

Për të marrë etiketën e gjelbër, tha Oliu Barton, një rajon duhet të provojë që virusi është nën kontroll: që spitalet e rajonit nuk janë të stërmbushura, se shkalla e rritjes së infeksioneve të reja është e ulët dhe se testet janë përgjithësuar.

Studiuesi sugjeroi që daljet në autostradë mund të mbeten të mbyllura në zonat e kuqe gjithashtu.

“E njëjta gjë duhet të vlejë edhe për trenin: që vjen nga zonat e gjelbra, nuk duhet të ndalet në stacionet ‘e kuqe’”, shtoi ai. “Dhe në aeroporte, është relativisht e lehtë të kontrollosh se nga vjen dikush dhe ku dëshiron të shkojë”.

Një masë tjetër që studimi propozon është që udhëtarët të paraqesin një leje qëndrimi si dëshmi se ata vijnë nga një zonë e gjelbër.

‘Shpëtoni sezonin turistik veror’

Edhe pse shpërthimi i COVID-19 po lehtësohet në disa vende, perspektiva e një pushimi normal veror këtë vit është në kërkim të pasigurt për shumë njerëz, përcjell Telegrafi.

Në disa vende të BE-së, kufijtë janë mbyllur – duke i lejuar njerëzit të kalojnë vetëm nëse kanë një arsye të rëndësishme – kufizimet e udhëtimit janë futur dhe udhëtimi ndërkombëtar është dekurajuar.

Ky vit nuk do të jetë i mirë për industrinë globale të udhëtimit, e cila pret humbje midis 20 dhe 30 për qind, sipas vlerësimeve të Organizatës Botërore të Turizmit (UNWTO).

“Kufizime të tilla të udhëtimit do të dëmtojnë gjithashtu ekonomitë tashmë të dobësuara të vendeve jugore të Evropës, të tilla si Spanja ose Italia, sepse ato mbështeten në turizëm më shumë se vendet veriore”, vëren studimi.

Por ndërsa vendet fillojnë të rihapin kufijtë e tyre, kjo politikë mund të jetë rruga përpara për të “shpëtuar sezonin e turizmit veror në Evropën Jugore”.

Në këtë drejtim, autorët e studimit thanë: “Nëse komunikohet mirë dhe me garanci të mjaftueshme, ky propozim mund të shpëtojë sezonin turistik të verës në Evropën Jugore, duke zbutur kështu kostot e mëdha ekonomike që mbyllja për turizmin ndërkombëtar mund të shkaktojë për këto vende”.

Oliu Barton tha se propozimi u dërgua në bllok në 5 maj dhe “është vlerësuar shumë deri më tani”.

“Nëse miratohet, zonat e para të gjelbra evropiane mund të arrijnë shumë shpejt, qysh në qershor”, shtoi ai.

Ndërkohë të mërkurën, Komisioni Evropian përshkroi planin e tij për heqjen graduale dhe të koordinuar të kufizimeve të udhëtimit dhe kontrollit kufitar në të gjithë BE.

Propozon një qasje që “fillon duke hequr kufizimet midis zonave ose Shteteve Anëtare me situata mjaft të ngjashme epidemiologjike”.

Kjo do të nënkuptonte që banorët e vendeve me nivele të ngjashme të infeksioneve duhet të jenë në gjendje të udhëtojnë më lirshëm në dhe nga ato vende.

Por Komisioneri Evropian për Punë të Brendshme, Ylva Johansson, këmbënguli që vendet anëtare nuk mund të bëjnë diskriminim midis pasaportave të BE-së.

“Nëse hapet një kufi, të gjithë shtetasit e BE-së mund të kalojnë përmes këtij kufiri”, i tha ajo Euronews.

Vendet e Baltikut, Lituania, Estonia dhe Letonia janë tashmë në rrugëdalje për të rihapin kufijtë e tyre me njëri-tjetrin nga e premtja (15 maj) pasi që deri më tani kanë shmangur më të keqen nga pandemia e koronavirusit.

Franca ka thënë se do t’i mbajë kufijtë mbyllur deri në “të paktën 15 qershor” dhe do të rivlerësojë ditët në vazhdim.

Në anën tjetër Austria tha që kufiri i saj me Gjermaninë do të rihapet plotësisht më 15 qershor.

Kancelari Sebastian Kurz tha se Austria po synonte marrëveshje të ngjashme me Zvicrën, Lihtenshtajnin dhe fqinjët e saj lindorë “për sa kohë që shifrat e infeksionit lejojnë”. /Telegrafi/