Keni nevojë për një justifikim për të ngrënë më shumë çokollatë? Mos kërkoni më shumë se këtë studim të fundit nga Scientific Reports.

Gjatë matjes së marrjes ushqyese të më shumë se 14,000 grave në Mbretërinë e Bashkuar gjatë 20 viteve, studiuesit zbuluan se një dietë e pasur me flavanol lidhej me presionin e ulët të gjakut.

Flavanolët janë një nëngrup i flavonoideve, të cilat janë lëndë ushqyese thelbësore plot me veti antioksiduese dhe anti-inflamatore. Flavanolët zakonisht gjenden në çaj, verë të kuqe, fruta dhe perime shumëngjyrëshe. Ato janë veçanërisht të bollshme në fasulet e kakaos, dhe kështu, pluhur kakao gjithashtu.

Gjatë studimit, shkencëtarët përdorën përbërës të caktuar që gjenden në gjak ose urinë, për të përcaktuar saktësisht sasinë e flavanoleve që konsumonin pjesëmarrësit. Ata zbuluan se një marrje e lartë flavanoli shoqërohej me një presion arterial sistolik (numri kryesor i rëndësishëm).

Në fakt, gratë që konsumuan më shumë flavanolë kishin një presion sistolik të gjakut që ishte 2.5 pikë më i ulët se gratë që konsumuan më pak. Ky përmirësim është i ngjashëm me përfitimet afatgjata të dietës mesdhetare .

Një ndryshim prej vetëm disa pikash mund të duket i parëndësishëm, megjithatë studiuesit thonë se edhe një ulje e vogël e presionit mesatar të gjakut të një popullate mund të ketë një ndikim të madh. Mund të zvogëlojë rastet e hipertensionit dhe, në fakt, të zvogëlojë numrin e njerëzve me një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare. /Telegrafi/