E themeluar në vitin 2008 nga Paolo Bray, Friend of the Sea është bërë standardi kryesor global për produktet (ushqimore dhe joushqimore) dhe shërbimet që respektojnë dhe mbrojnë mjedisin detar.

Të vizitosh një akuarium dhe të vëresh logon Friend of the Sea midis rezervuarëve do të thotë që mund të jesh i sigurt që akuariumi ka demonstruar se kualifikohet për certifikimin e qëndrueshmërisë.

Ju mund të shijoni se cilat akuariume në mbarë botën tashmë mburren me këtë certifikatë duke parë klipin e ri të postuar në kanalin Friend of the Sea në YouTube.

Është një udhëtim virtual nga Brazili në Mbretërinë e Bashkuar, Italia në Kroaci, për të zbuluar shembujt më të mirë në lidhje me respektin për kafshët detare, mbledhjen e qëndrueshme dhe kulturën e specieve zbukuruese, përgjegjësinë sociale dhe programet edukative. Të gjitha për të ofruar përvojën më të drejtë dhe emocionuese të vizitorëve.

Reklama
Reklama

Klipi është gjithashtu një sinjal për të gjithë akuariumet e tjerë që mendojnë se mund të arrijnë certifikimin e qëndrueshmërisë. Dhe një burim informacioni për turistët, familjet dhe entuziastët detarë që mund të zgjedhin të vizitojnë hapësirat e përkushtuara për mbrojtjen e ekosistemit dhe mbështetjen e ruajtjes së specieve.

AquaRio, në Rio de Janeiro, akuariumi më i madh në Amerikën e Jugut, Akuariumi Rubrum dhe Cala Gonone në Sardenjë, Akuariumi i Bregut të Liqenit në Maryport, Britania e Madhe, Akuariumi Pula dhe Akuariumi i Dubrovnikut janë vetëm fundi i parë i Kroacisë.

Numri i akuariumeve të rinj është rritur çdo vit që nga viti 1990.

Reklama

Ndërsa kjo pasqyron një rritje të entuziazmit publik, duhet krahasuar me faktin se gjithnjë e më shumë akuariume po mbajnë gjitarët detarë në një gjendje robërie, për shembull, duke ndikuar në popullatat lokale dhe  duke u shkaktuar vuajtje këtyre kafshëve të mbyllura në një hapësirë ​​shumë të kufizuar.

Reklama

Përveç kësaj, sipas të dhënave nga organizata jofitimprurëse Ceta-Base, më shumë se 500 delfinë vriten çdo vit për gjueti në Japoni, dhe ata që nuk vriten shiten dhe transportohen në parqet ujore në mbarë botën.

Certifikimi i qëndrueshmërisë Friend of the Sea siguron që akuariumet të përmbushin standardet më të larta të mirëqenies së kafshëve dhe të parandalojnë robërimin e gjitarëve. Përveç kësaj, akuariumet duhet të sigurojnë qëndrueshmërinë e burimeve të kafshëve të vendosura në rezervuar për të arritur certifikimin.

Reklama

Friend of the Sea ka zhvilluar gjithashtu një program specifik certifikimi për korrje dhe kultivim të qëndrueshëm të specieve zbukuruese.

Më shumë se dy miliardë peshq të gjallë dekorativë lëvizin çdo vit në mbarë botën, duke përfshirë koralet, krustacet, molusqet, bimët ujore dhe shkëmbinjtë e gjallë.

Reklama

Tregtia e specieve zbukuruese për akuariume mund të ndikojë ndjeshëm në këto ekosisteme, duke mbishfrytëzuar disa specie dhe duke dëmtuar shkëmbinj nënujorë koralorë.

Standardi i peshkut dekorativ Friend of the Sea synon të mbrojë  këtë mjedis natyror.

Për më shumë informacion vizitoni: https://friendofthesea.org/it/standard-certificazioni-azienda-prodotti/acquari-sostenibili-pesci-ornamentali/