Katerina Topallova

Ka kohë që jam duke hulumtuar mashtrimet online. Ato nuk janë asgjë e re në botë, por fakti që 96 akte kriminale të këtij lloji janë raportuar në vend në vetëm gjysmë viti është i habitshëm. Akoma më i frikshëm është fakti që në gjithë botën, 80 për qind e mashtrimeve kibernetike nuk raportohen.

Një profesoreshë universitare shiti një apartament në Ohër për t’i dërguar 80 mijë euro një “kolegu” me të cilën ajo komunikoi për një kohë të gjatë në internet për të hapur një universitet privat në Afrikë. “Amerikani i pashëm” arriti të zhvasë 40 mijë euro nga një grua nga Shkupi për një vit e gjysmë. Një nëpunëse në moshë mesatare mbeti pa 8000 euro pasi një “mik” në internet i kërkoi hua.

Këto nuk janë histori nga vendet e tjera, as ndodhi që u kanë ndodhur njerëzve “analfabetë” dhe të zakonshëm. Nevoja për shoqërim dhe edukimi digjital i keq hapën mundësinë për të përfituar mashtruesit. Që gjithë hallet të mos dilnin në gjyqin e opinionit publik në publik, viktimat rrallë paraqiten në polici. Dhe pa para dhe të zhgënjyer ata përfundojnë edhe më të vetmuar.

Interneti ka lënë prapa institucionet. Shkrim-leximi digjital i ka ngecur para nevojës. Tani edhe të moshuarit dhe të rinjtë janë para kompjuterit. Për shkollë, për argëtim, për punë … ne ia servojmë jetën tonë publikut në internet. Është shumë e lehtë t’ia shesësh një gënjeshtër një populli kaq naiv. Tani hajdutët nuk kanë pse të hyjnë në shtëpinë tuaj për të vjedhur arin dhe paratë tuaja. Tani ne ua hapim derën atyre, shpirtit tonë, jetën dhe me çdo “like”, publikim dhe miqësi i ndihmojmë ata të arrijnë qëllimin.

Ndërsa jemi të bindur se kjo nuk mund të na ndodhë – dikush po përgjon. Dhe këta nuk janë kush e di se çfarë lloj hakerash. Ata janë thjesht mashtrues të aftë, të cilët përfitojnë nga injoranca dhe naiviteti.

Mësimi online ka hapur dilemën e sigurisë: kush i sheh fëmijët tanë dhe sa të sigurt janë ata në botën moderne?

Krimi në internet është në rritje! Ballkani është një shënjestër e lehtë për mashtruesit! Shoqëritë duhet të transformohen dhe sigurohen urgjentisht, sepse “pankerët”, gënjeshtarët, kriminelët dhe hakerat do të bëhen gjithnjë e më shumë pjesë e informacionit që do të raportohet.

Argëtimi në internet dhe fitimet në internet mund lehtë të shkojnë mbrapshtë nëse nuk keni kontroll dhe nuk jeni të vetëdijshëm as për një klikim që shtypni!

Qëndroni zgjuar në internet natën sepse lehtë mund të zgjoheni në makthe! /KDP/