Një nga rreziqet më të mëdha të udhëtimit ndërplanetar është ekspozimi ndaj rrezatimit. Në një udhëtim të vetëm në Mars, ju mund të thithni 60 për qind të dozës maksimale të rekomanduar gjatë gjithë jetës.

Një zgjidhje befasuese mund të jetë myku, sipas studiuesve nga universitetet Stanford në Veri të Karolinës. Ata zbuluan se kërpudhat që lulëzuan në rreziqet bërthamore të Çernobilit bllokuan rrezatimin në stacionin hapësinor ndërkombëtar (ISS) dhe mund të përshtaten për udhëtime në Hënë dhe Mars.

Pranë reaktorit të Çernobilit, shkencëtarët zbuluan kohët e fundit kërpudha që shumohen në mjedise rrezatimi akoma ekstrem, ndoshta duke kryer “radiosintezë”, transmeton Telegrafi. Në atë proces, kërpudhat Cladosporium sphaerospermum në të vërtetë mund të ushqehen me rrezatim duke përdorur pigmente për të kryer radiosintezën që shndërron rrezet e gamës në energji kimike.

Duke pasur parasysh këtë, ekipi i hulumtimit vendosi të bëjë një studim të provës së konceptit në ISS për të parë se si myku do të bllokonte rrezatimin hapësinor.

Kërpudhat mbijetuan mirë në mjedisin e mikrogravitetit dhe ulën nivelet e rrezatimit me gati dy për qind.

Një përfitim i madh i kësaj për udhëtimin ndërplanetar është se ju do të duhet të mbani vetëm një sasi të vogël të kërpudhave brenda një anije kozmike. /Telegrafi/