LAJMI I FUNDIT:

A mund ta ndiejë një mace se jeni shtatzënë?

A mund ta ndiejë një mace se jeni shtatzënë?

Nuk ka asnjë mënyrë për t’i fshehur maces se jeni shtatzënë, sepse ajo do të “lexojë” shtatzëninë nga ndryshimi i erës së trupit tuaj, luhatjet e temperaturës, hormonet e egërsuara dhe mund të mos i pëlqejnë disa nga ndryshimet

Ju keni një mace në shtëpi dhe keni treguar se jeni shtatzënë. A mund ta kuptojë macja se jeni shtatzënë?


Përgjigjja është po: macja mund ta ndiejë shtatzëninë, në bazë të ndryshimeve në temperaturën e trupit, erës së trupit dhe sjelljes.

Përveç marrjes së këtyre sinjaleve, macja mund të dëgjojë edhe rrahjet e zemrës së bebes.

Kur macja “mëson” për shtatzëninë tuaj, mund të jetë më e këndshme ndaj jush, por disa mace gjithashtu mund të largohen nga ju, nëse ndryshoni mjedisin, rutinën, apo sjelljet, transmeton Telegrafi.

Si e ndjen macja shtatzëninë e një gruaje?

Macja është një kafshë inteligjente me shqisa të fuqishme dhe në bazë të shenjave të shumta do të dijë atë çfarë nuk mund t’ia thuash për shtatzëninë. Ajo mund të kuptojë se ju jeni në një gjendje tjetër përpara se të merrni vetë konfirmimin.

Gjithçka ndryshon kur ju qëndroni në një gjendje tjetër, dhe macja e ndjen atë më herët, tashmë në tre deri në katër javë të shtatzënisë.

Ndryshimet në erën e trupit

Macet kanë rreth 200 milionë receptorë të nuhatjes dhe lehtë mund të nuhasin “shtatzënësinë”. Aroma e trupit ndryshon kur hormonet rriten ose pakësohen, kështu që kjo është shenja e parë që njeh macja.

Ndryshimet në temperaturën e trupit

Gjatë shtatzënisë, temperatura e trupit të gruas rritet ose ulet, në varësi të periudhës së shtatzënisë. Mund të duket e çuditshme, por këto ndryshime delikate i tregojnë maces se diçka e re po vjen.

Ndryshimi i rutinës së përditshme

Të vjellat e mëngjesit dhe qëndrimi në banjë, ndryshimi i rregullimit në shtëpi dhe ndryshime të tjera nuk do të kalojnë pa u vënë re nga macja. Përveç kësaj, mund t’ju shqetësojë era nga tasi i spërkatëses, kështu që do ta pastroni më rrallë, gjë që do ta vërë re edhe macja. Shumë gra shtatzëna kanë frikë nga toksoplazmoza, një sëmundje e shkaktuar nga një parazit nga jashtëqitjet e maces. Mund të shkaktojë probleme të mëdha për foshnjën derisa është ende në mitër.

Macet mund të dëgjojnë rrahjet e zemrës së foshnjës

Nëse mjeku dëgjon rrahjet e zemrës së fëmijës suaj të ardhshëm me një stetoskop, veshi i maces do ta dëgjojë atë shumë lehtë pa asnjë mjet ndihmës.

Si do të tregojë macja se di për shtatzëninë tuaj?

Çdo kafshë shtëpiake është një personalitet unik dhe reagimi i tyre mund të ndryshojë në varësi të asaj se si ndihen për shtatzëninë tuaj. Në shumicën e rasteve, macet femra bëhen më të dashura ndaj grave shtatzëna dhe kalojnë më shumë kohë me to. Disa mace do të bëhen mbrojtëse dhe disa do t’ju ngjiten plotësisht.

Sidoqoftë, jo të gjitha macet do të jenë të lumtura. Për shkak të ndryshimeve të shumta në rutinën me të cilën janë mësuar, ati mund të stresohen ose të zhvillojnë sjellje destruktive si shkatërrimi i objekteve, refuzimi për të përdorur enën me spërkatje, shpërfillja e ujit dhe ushqimit, e të ngjashme.

A është ide e mirë të jesh pranë maces kur je shtatzënë?

Nëse shtatzënia po shkon pa probleme dhe macja është plotësisht e shëndetshme, jini me të sa më shpesh të jetë e mundur. Kujdesi për një kafshë përmirëson disponimin, zvogëlon shpeshtësinë e episodeve depresive dhe ul presionin e gjakut.

Ka rreziqe që lidhen me kujdesin ndaj një maceje, në formën e një alergjie ndaj zbokthit të maces dhe rrezikut të kafshimit dhe gërvishtjeve, domethënë sjelljes së paparashikueshme të maces, toksoplazmozës ogurzi dhe parazitëve të tjerë.

Konsideroni me kujdes të gjithë këta faktorë dhe merrni vendimin e duhur. Nëse ekziston një rrezik i mundshëm, ndahuni nga macja për hir të vetes suaj, për hir të fëmijës suaj dhe për hir të vetë maces. /Telegrafi/