Moderna të premten ngriti padi për shkelje të patentave kundër Pfizer dhe BioNTech “për shkeljen e patentave në qendër të platformës së teknologjisë (të saj) mRNA”, njoftoi kompania.

“Moderna beson se vaksina COVID-19 e Pfizer dhe BioNTech Comirnaty shkel patentat e Moderna të paraqitura midis 2010 dhe 2016 që mbulojnë teknologjinë themelore të mRNA të Moderna. Kjo teknologji novator ishte kritike për zhvillimin e vaksinës së vetë Moderna mRNA COVID-19, Spikevax dhe Bikevax. teknologjisë, pa lejen e Moderna, për të bërë Comirnaty”, thuhet në njoftimin e lajmeve.

Pfizer nuk është shërbyer dhe “nuk është në gjendje të komentojë në këtë moment”, tha një zëdhënës i kompanisë për CNN.

Reklama

Moderna tha në njoftimin se nuk po synon të heqë vaksinën e Pfizer nga tregu ose të parandalojë shitjet e ardhshme të vaksinës së saj dhe gjithashtu nuk po kërkon dëme nga shitja e saj në rrethana specifike.

Reklama

Këto rrethana përfshijnë shitjen e vaksinave në vendet e AMC 92, të cilat përbëjnë vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, gjithashtu në rastet kur “Qeveria e SHBA do të jetë përgjegjëse për çdo dëm” dhe për aktivitete përpara datës 8 mars të vitit 2022.

“Në përputhje me angazhimin e saj për qasje të barabartë global, në tetor 2020, Moderna u zotua të mos zbatonte patentat e saj të lidhura me COVID-19 ndërkohë që pandemia vazhdonte. Në mars 2022, kur lufta kolektive kundër COVID-19 hyri në një fazë të re dhe furnizimi me vaksina ishte duke mos qenë më pengesë për aksesin në shumë pjesë të botës, Moderna përditësoi premtimin e saj. E bëri të qartë se megjithëse nuk do të zbatonte kurrë patentat e saj për asnjë vaksinë COVID-19 të përdorur në 92 vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme në GAVI COVAX Advance Market Commitment (AMC 92), Moderna pret që kompanitë si Pfizer dhe BioNTech të respektojnë të drejtat e saj të pronësisë intelektuale dhe do të konsiderojnë një licencë të arsyeshme komerciale nëse e kërkojnë një të tillë për tregjet e tjera. Pfizer dhe BioNTech kanë dështuar ta bëjnë këtë”, thuhet në deklaratë.

Reklama
Reklama

Moderna përshkroi gjithashtu raste të veçanta kur kompania pretendon se Pfizer ka shkelur patentat e saj, duke thënë se kompania ka lëvizur përpara me “një vaksinë që ka të njëjtin modifikim të saktë kimik të mRNA me vaksinën e saj si Spikevax.

Shkencëtarët e Moderna filluan të zhvillojnë këtë modifikim kimik që shmang provokimin e një të padëshirueshme Përgjigja imune kur mRNA futet në trup në vitin 2010 dhe ishin të parët që e vërtetuan atë në provat njerëzore në 2015”. /Telegrafi/