Kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, Ilir Meta, ka thënë të premten se Shtetet e Bashkuara të Amerikës duhet ta rrisin vëmendjen e tyre në Evropën Juglindore dhe shprehu besimin e plotë se Shqipëria do të di të tregojë se është një partnere serioze e SHBA në avancimin e agjendës euro-atlantike në rajon.

Ai këto komente i bëri gjatë një takimi që kishte me kryetarin e Komisionit të Forcave të Armatosura në Senatin amerikan, senatorin John McCain, i cili shoqërohej prej ambasadorit të SHBA në Shqipëri, Donald Lu.

Kryetari i Kuvendit Meta dhe senatori McCain biseduan mbi partneritetin strategjik mes Shqipërisë dhe SHBA, situatën politike në vend si dhe mbi zhvillimet e fundit në rajon.

Duke vlerësuar kontributin personal në vite të senatorit McCain, kryetari i Kuvendit Meta shprehu mirënjohjen për partneritetin strategjik mes Shqipërisë dhe SHBA dhe nënvizoi rëndësinë e thellimit të këtij bashkëpunimi në shërbim të forcimit të kredencialeve demokratike, si dhe të paqes e stabilitetit në rajon.

Meta vuri në dukje se, duke marrë në konsideratë peshën e veçantë të Shqipërisë në rajon, politika ka për detyrë të tregohet më e përgjegjshme brenda vendit për të krijuar klimën e duhur për mbarëvajtjen e zgjedhjeve sipas standardeve më të larta bashkëkohore.

Ai po ashtu shprehu mirënjohjen e thellë për mbështetjen e vazhdueshme të SHBA ndaj forcimit të demokracisë në Shqipëri dhe në veçanti ndaj avancimit të procesit të reformimit të sistemit të drejtësisë, luftës ndaj korrupsionit, krimit të organizuar si dhe trafiqeve të lëndëve narkotike.

Gjatë diskutimit mbi zhvillimet e fundit në rajon, kryetari i Kuvendit Meta dhe senatori McCain ndanë bindjen e përbashkët se Shqipëria si anëtare e NATO-s dhe aleate besnike e SHBA duhet të rrisë kontributin e saj buxhetor në fushën e mbrojtjes, duke nënvizuar se investimi në fushën e sigurisë dhe kontrollit të kufijve ndihmon forcimin e stabilitetit dhe klimën e investimeve ekonomike në rajonin e Ballkanit. /Telegrafi/