Më shumë se një në katër pronarë macesh dhe qensh nuk e dinë që kafsha e tyre mund të zhvillojë demencë të lidhur me moshën.

Studimi i dy mijë pronarëve të maceve dhe qenve zbuloi se shumë prej tyre nuk janë në dijeni të treguesve të hershëm, si konfuzioni, ankthi, shqetësimi dhe një dëshirë e zvogëluar për të luajtur – dhe gjysma nuk do të ishin të sigurt në identifikimin e simptomave në kafshën e tyre.

Pothuajse dy të tretat (62 për qind) do të vendosnin çdo ndryshim të rëndësishëm në sjelljen e kafshës së tyre deri në plakjen e tyre, shkruan Mirror.

Nga ata që aktualisht ose më parë kishin një mace ose qen të moshuar, humbja e oreksit dhe ulja e dëshirës për të luajtur ishin ndryshimet më të zakonshme që kishin parë në kafshët e tyre shtëpiake të plakura. Edhe pse shumë më parë i kanë vendosur ndryshimet në ciklin e gjumit në plakjen – në vend që të marrin në konsideratë fillimin e demencës.

Më shumë se gjysma pranuan se do të bënin gjithçka që duhej për të mbështetur kafshën e tyre nëse ajo diagnostikohej me demencë, pasi ata i konsiderojnë pjesë të familjes. Hulumtimi u porosit nga Vets4Pets, për të shënuar Ditën e tij inauguruese të Demencës së Kafshëve, që u zhvillua të hënën më 7 mars.

Nga të anketuarit, mbi një e treta (37 për qind) kanë pasur të paktën një mace ose qen të diagnostikuar me demencë. Dhe më shumë se një e treta e këtyre diagnozave erdhën pasi e çuan kafshën e tyre te veterineri për atë që ata dyshuan se ishte diçka tjetër. Në fakt, një e pesta e të anketuarve nuk e kishin idenë se mund të kishte qenë demencë përpara vizitës së tyre ku u diagnostikua gjendja.

Duke i dhënë kafshës së tyre shumë dashuri dhe vëmendje, renditet si mënyra më e mirë që pronarët do të shikonin për të mbështetur mikun e tyre me katër këmbë nëse do të diagnostikoheshin ndonjëherë. Dhe dy në pesë e kuptuan se mbajtja e shtëpisë dhe mjedisit të tyre sa më familjar dhe miqësor është një mënyrë e rëndësishme për të ndihmuar macen ose qenin e tyre. /Telegrafi/