Një vakt i përshtatshëm për majmunët u servua të dielën në Festivalin vjetor të Festës së Majmunëve në Tajlandën qendrore.

Mes trafikut të mëngjesit, rreshtat e statujave të majmunëve që mbanin tabaka u rreshtuan jashtë kompleksit të Faltorës së Lashtë me emrin “Tre”, ndërsa vullnetarët përgatitnin ushqim përgjatë rrugës për majmunët e gjallë – të cilët janë simboli i provincës Lopburi, rreth 150 kilometra (93 milje) në veri të Bangkokut.

Turma majmunësh makakë vraponin përreth, herë pas here duke u grindur me njëri-tjetrin, ndërsa turmat e vizitorëve dhe vendasve rriteshin, raporton AP, transmeton Telegrafi.

Monkeys enjoy fruit during monkey feast festival in Lopburi province, Thailand. Sunday, Nov. 27, 2022. The festival is an annual tradition in Lopburi, which is held as a way to show gratitude to the monkeys for bringing in tourism. (AP Photo/Chalida EKvitthayavechnukul)

Ndërsa gostia e përgatitur me kujdes u soll drejt tempullit, krijesat grabitqare filluan të vërshojnë dhe së shpejti po gllabëronin përhapjen kryesisht vegjetariane.

Reklama

Ndërsa vlera argëtuese e festivalit është e lartë, organizatorët janë të shpejtë për të vënë në dukje se nuk është vetëm “biznes majmuni”.

Reklama

Monkeys enjoy fruit during monkey feast festival in Lopburi province, Thailand. Sunday, Nov. 27, 2022. The festival is an annual tradition in Lopburi, which is held as a way to show gratitude to the monkeys for bringing in tourism. (AP Photo/Chalida EKvitthayavechnukul)

“Ky festival i festës së majmunëve është një ngjarje e suksesshme që ndihmon në promovimin e turizmit të Lopburit midis turistëve ndërkombëtarë çdo vit”, tha Yongyuth Kitwatanusont, themeluesi i festivalit.

“Më parë, në Lopburi kishte rreth 300 majmunë përpara se të rriteshin në gati 4,000 sot. Por Lopburi njihet si një qytet majmunësh, që do të thotë se majmunët dhe njerëzit mund të jetojnë në harmoni”, shton ai.

Një harmoni e tillë mund të shihej në mungesën e drojës së shfaqur nga majmunët, të cilët ngjiteshin te vizitorët, automjetet dhe shtyllat e dritave. Ndonjëherë kafshët kureshtare shikonin përtej gostis së bollshme dhe interesoheshin për sende të tjera. /Telegrafi/