Derisa plakemi, bëhet gjithnjë e më e rëndësishme për ne të sigurohemi që po marrim mjaft vitamina dhe minerale përmes dietave tona për ta mbajtur veten në shëndet të mirë.

Ndërsa problemet si sheqeri në gjak, probleme me kujtesën dhe pesha e tepërt priren të lindin, ngrënia e duhur mund të ndihmojë në largimin e tyre dhe të na bëjnë të ndihemi më mirë. Kromi është një lëndë ushqyese që ju ndihmon të përfitoni në këto mënyra dhe më shumë.

Kromi është një mineral që trupit i duhet në sasi të vogla për të kryer disa funksione të tij. Veçanërisht, kromi ndihmon në kontrollin e sheqerit në gjak, menaxhimin e peshës dhe madje edhe funksionimin e njohjes. Kromi përdoret në rrugët që sinjalizojnë insulinë në trupin tonë, kështu që ndihmon në kontrollin e sasisë së sheqerit që thithet në rrjedhën e gjakut dhe në qelizat tona.

Duke vepruar kështu, ai ndihmon për të rregulluar nivelin e sheqerit në gjak dhe na jep energji të qëndrueshme gjatë gjithë ditës. Në një studim më të madh, me mbi 62.000 njerëz, studiuesit zbuluan se ata që morën shtesa që përmbajnë krom kishin 27 për qind më pak të ngjarë të kishin diabet.

Disa studime sugjerojnë që kromi mund të ketë përfitime për ata që përpiqen të menaxhojnë peshën e tyre sepse ndihmon në kontrollin e urisë. Një studim tetë javor zbuloi se gratë me mbipeshë që morën krom kishin zvogëluar marrjen e ushqimit dhe raportuan ulje të urisë dhe dëshirave për të ngrënë.

Një tjetër studim më i vogël zbuloi se subjektet që morën krom jo vetëm që përjetuan më pak dëshirë për të ngrënë, por gjithashtu kishin më pak simptoma të depresionit.

Kromi gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve njohëse si çmenduria e Alzheimerit. Hulumtime të tjera sugjerojnë se minerali mund të përmirësojë funksionimin konjitiv (njohës).

Glukoza është një nga burimet kryesore për trurin tonë. Autorët e studimit thonë se këto rezultate tregojnë se meqë kromi përmirëson metabolizmin e glukozës dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës, ai mund të përmirësojë thithjen e lëndëve ushqyese dhe rrjedhjen e gjakut në tru, duke na ndihmuar të shmangim ose ngadalësojmë rënien konjitive.

Shtimi i konsumit të kromit është i lehtë. Burime të mira të kromit përfshijnë brokolin, hudhrën, lëngun e rrushit, lëngun e portokallit, fasulet jeshile, verën e kuqe dhe gjelin, kështu që grumbulloni ato në pjatën tuaj. /Telegrafi/