I dërguari i Bashkimit Evropian (BE) për dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajçak ka thënë se nuk ka marrëveshje Kosovë-Serbi pa zbatimin e Asociacionit të komunave serbe pasi sipas tij për këtë Kosova është zotuar.

Ai pas përfundimit të takimeve në Kosovë në një konferencë për media tha se gjatë këtyre tri ditëve në takimet që ka pasur me përfaqësues të pozitës dhe opozitës nuk ka pasur ndonjë problem për pikën e marrëveshjes rreth Asociacionit të Komunave Serbe në Kosovë.

Lajçak tha se marrëveshja për Asociacionin është arritur në Bruksel në vitin 2013 dhe 2015 por nuk është zbatuar.

“Asociacioni është pjesë e marrëveshjes dhe do të implementohet pas nënshkrimit të marrëveshjes. Por detajet e Asociacionit do të diskutohen si pjesë e marrëveshjes. Implementimi fillon pas nënshkrimit. Duhet ta kemi të qartë se çfarë nënshkruajmë dhe çfarë implementojnë”, tha ai, raporton Telegrafi.

Lajçak tha se nëse nuk ka marrëveshje nuk do të ketë normalizim të raporteve Kosovë-Serbi, dhe sipas tij nuk ka marrëveshje pa Asociacionin e Komunave Serbe.

“Ne po negociojmë në normalizimin e marrëdhënieve Kosovë – Serbi. Për mua nuk i bie që ta përkufizoj se çka i bie normalizimi. Ana e Kosovës e ka bërë shumë të qartë se si është interpretimi i normalizimit. Ne jemi këtu që të gjejmë një normalizim apo të lehtësojmë procesin mes Kosovës dhe Serbisë. Janë dy palët që duhet të dakordohen. Nuk jam në pozitë që ta dua më shumë arritjen e marrëveshjes se Kosova dhe Serbia. Nëse nuk ka marrëveshje nuk do ketë normalizim, dhe nuk ka marrëveshje pa Asociacionin sepse Kosova e ka marr zotimin, Kuvendi e ka ratifikuar. Është pjesë e procesit dhe negociatave. Kur politikanët kanë thënë që rasti është mbyllur ata nuk dua ta rihapin tekstin dhe ne nuk kërkojmë ta rihapin tekstin por ta implementojnë. Nuk kam takuar asnjë partnerë gjatë këtyre tri ditëve që ka ndonjë problem të këtyre çështjeve që është diskutuar. Në çdo negocim, nëse dua të marr diçka duhet të jem i gatshëm dhe të jap diçka. Dy palët duhet të jenë të gatshëm të marrin dhe të japin diçka”, ka thënë ai. /Telegrafi/