Disa njerëz e kanë të vështirë t’i japin vetes leje për të ndjerë zemërim – ai shkon “nëntokë”, duke u rishfaqur në një maskim të ndryshëm, si depresioni ose ankthi i lirë.

Reklama

Të tjerët e kanë të vështirë të heqin dorë nga zemërimi: ata e ushqejnë atë sepse i ndihmon të ndihen më të kontrolluar dhe i largon ata nga lëndimi që qëndron poshtë. Ata nuk mund të kontrollojnë atë që ndodhi, por ata mund të kontrollojnë zemërimin e tyre.

Secila qasje – largimi i zemërimit ose ushqyerja e tij – çon në ngecjen në një formë pakënaqësie. Çelësi? Lejimi i ndjenjës të jetë gjithçka që është – duke mos mbajtur asgjë prapa – dhe më pas duke e relaksuar dhe lëshuar atë në mënyrë që të lëvizë e të largohet, si një re që noton nëpër një qiell veror.

Reklama
Reklama

Si e rritni tolerancën tuaj ndaj emocioneve të pakëndshme si zemërimi?

Ndihma është gjithmonë e disponueshme në formën e pranisë së dashur që na rrethon. Ju mund të thërrisni dashurinë që do të gjeni brenda vetëdijes, por jashtë mendimit dhe të ofroni emocione të pakëndshme deri në këtë dashuri kudo. Kjo dashuri është aq e madhe sa mund të mbajë emocione të vështira dhe t’i largojë ato, në mënyrë që të jeni të lirë dhe të qetë.

Eksploroni ndjenjën si kjo: Ka momente në jetë kur ne jemi të dëmtuar nga një tjetër. Ndonjëherë personi kishte për qëllim të na dëmtonte, dhe herë të tjera dëmi ishte kryer aksidentalisht. Sido që të jetë, të qenit i padrejtë shkakton një ndjenjë të të qenit jashtë kontrollit, e cila nga ana tjetër nxit tërbimin.

Reklama
Reklama

Ky meditim ju ndihmon të toleroni emocione të forta derisa ato të qetësohen. Ka hapësirë ​​që këto emocione të kalojnë pa bërë dëm.

  • Ndërsa mbyllni sytë, ndjeni frymën tuaj duke lëvizur në ritmin e saj natyror. Tani skanoni ngadalë trupin tuaj, duke filluar nga koka dhe duke lëvizur poshtë, duke vënë re ndjesitë. Kur gjeni një zonë shtrëngimi ose mbajtjeje, ftojeni butësisht që të lirohet, të zbutet.

  • Tani sillni ndërmend situatën në të cilën ju është bërë keq, e cila ju ngjall ndjenja të forta zemërimi. Luani kujtesën në mendjen tuaj. Me një qëndrim kurioziteti dhe dashamirësie, ndjeni emocionin teksa regjistrohet në trupin tuaj. Vini re se si ndihet si një plejadë ndjesish.

  • Skanoni butësisht fytin, gjoksin dhe barkun tuaj, duke emërtuar atë që vëreni—shtrëngim, nxehtësi, presion, tërheqje, therje, ndjesi shpimi gjilpërash. Merreni përvojën pa e gjykuar ose pa u përpjekur ta bëni atë ndryshe. Me një vëmendje të dashur, ftojeni emocionin të jetë gjithçka që është. Lëreni veten ta ndjeni plotësisht – duke mos i rezistuar në asnjë mënyrë, duke mos mbajtur asnjë pjesë të tij. Thjesht duke lejuar.

  • Në nivelin e trupit, mund të ndihet si një sistem moti intensiv që lëviz. Vini re se si lindin ndjesitë, qëndroni për një kohë dhe më pas bini ndërsa lindin të tjerat.

  • Filloni të zgjeroni thjerrëzën e vetëdijes për të përfshirë hapësirën jashtë trupit tuaj. Zgjerohu nga jashtë derisa ta ndjesh veten të përfshirë në hapësirën e madhe të botës së jashtme. Ndjeni tokën poshtë, pemët, qiellin, zonën e gjerë që ju rrethon në të gjitha drejtimet. Vini re cilësinë e pranisë që është këtu, një vetëdije e hapur dhe e dashur. Këtu ka vend për emocionin e vështirë.

  • Ndërsa e lini të luajë në mënyrën e vet, ofrojeni atë në hapësirën më të madhe dhe lëshojeni aq plotësisht sa të mundeni. Relaksohuni dhe lirojeni edhe pak. Lëreni të shpërndahet dhe të notojë larg si një stuhi që kalon. Pushoni në këtë prani të gjerë të kujdesshme që mban gjithçka. /Telegrafi/