LAJMI I FUNDIT:

Ky gabim i zakonshëm ndërsa lani dhëmbët mund të dëmtojë ata dhe mishrat e dhëmbëve

Ky gabim i zakonshëm ndërsa lani dhëmbët mund të dëmtojë ata dhe mishrat e dhëmbëve

Kur bëhet fjalë për shëndetin tuaj të dhëmbëve, ju me siguri po merrni parasysh të gjitha rekomandimet e zakonshme: po lani dhëmbët dy herë në ditë dhe po qëndroni larg çdo ushqimi ose pije që mund të jetë shumë e ashpër për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve.

Reklama

Por a e dini se ka diçka që edhe disa nga njerëzit më të zellshëm mund ta bëjnë keq me zakonet e dhëmbëve? Ata mund t’i lajnë shumë fort.

Cilat janë problemet shëndetësore që vijnë nga larja e ashpër e dhëmbëve?

Ju mund të mendoni se pastrimi i furishëm i sipërfaqes së dhëmbëve i bën ata më të shëndetshëm, por nuk është kështu!

Në vend të kësaj, ju në fakt mund të bëni disa dëmtime afatgjata. Nëse nuk jeni të kujdesshëm me sipërfaqet e brishta të dhe mishrat e dhëmbëve, mund të përfundoni me recesion të mishrave të dhëmbëve, mishra të gjakosur, smalt, ndjeshmëri të dhëmbëve, erozion të dhëmbëve dhe madje sëmundje të mishit të dhëmbëve.

Me fjalë të tjera, e gjithë ajo punë që po bëni për higjienën e mirë të dhëmbëve në të vërtetë mund të ketë efektin e kundërt nëse po ushtroni forcë të tepërt!

Si duhet të lani dhëmbët?

Nëse shqetësoheni se mund të dëmtoni përgjithmonë dhëmbët ose mishrat tuaj, mos u stresoni! Ekzistojnë disa hapa të pagabueshëm që mund të ndërmerrni për të siguruar që jeni duke praktikuar higjienë të mirë dentare ndërsa nuk jeni jashtë normave.

Së pari dhe më e rëndësishmja, ngadalësoni veten, si për sa i përket sa kohë dhe aftësisë suaj. Pastrimi me forcë i dhëmbëve nuk do t’i bëjë ata në mënyrë të natyrshme “më të mirë”, dhe mund të dëmtoni smaltin dhe mishrat e dhëmbëve gjatë procesit.Përdorni një dorë të butë dhe të qëndrueshme për të pastruar. Asnjëherë nuk duhet të ndiheni sikur jeni duke shtypur dhëmbët ose mishrat e dhëmbëve.

Së dyti, sigurohuni që të ktheni furçën tuaj të dhëmbëve në 45 gradë në mënyrë që ajo pastron pa probleme nën mishrat e dhëmbëve pa forcë shtesë. Zgjidhni një furçë me qime të buta për ta përdorur dhe zëvendësuar atë afërsisht katër herë në vit. /Telegrafi/