Ka indikacione të vogla që diçka po e shqetëson trupin tuaj, se keni një intolerancë ndaj ndonjë përbërësi

Ekzistojnë shumë lloje të alergjive, më të zakonshmet janë alergjitë inhaluese dhe nutritive.

Se procesi i caktimit të një diagnoze zgjat nja dy vjet dhe se, përveç mendimit të një alergologu, edhe këshillimi i ekspertëve të tjerë është i nevojshëm si pulmologu, nutricionisti, gastroenterologu, madje edhe psikologu nëse ka nevojë për ta pacienti.

Sistemi ynë imunitar njeh substanca të caktuara si diçka që e sulmon atë dhe pastaj nuk mund të mbrohemi dhe të kemi një reagim të fortë imunitar, transmeton Telegrafi.

Më shpesh është bërë nga peshqit dhe arrat, sidomos nga kikirikët, si dhe ushqime me të bardhë të vezëve që shkaktojnë shok anafilaktik, te fëmijët është zakonisht një reagim aq i fortë sa nuk duhet të kalojnë nga mezet që kanë kikirikë në to ose nuk duhet t’i prekin ato.

Mund të ndodhë që disa alergji të mos njihen me kohë, ju mund të keni qenë i vogël dhe i skuqur, kështu që me kalimin e viteve keni përjetuar një “marshim alergjik” (një gjendje që zhvillohet dhe na bën të prirë për një gjendje tjetër).

Pas disa vitesh shfaqet alergjia në polen ose ushqim, madje në disa raste ekzemë, thjesht i keni injoruar simptomat, ndodh që të keni alergji ndaj disa poleneve, disa pemëve ose barojave të këqija dhe papritmas ju shqetësojnë pjeshkat.

Këto janë reagimet e kryqëzuara. Për shembull, kush ka alergji ndaj bimëve, ai reagon ndaj bizeleve dhe ndodh që organizmi të mos njohë, kush ka sëmundje celiake, nuk i pëlqen fasulja për shkak se ka formulë të ngjashme kimike dhe organizmi nuk e njeh. /Telegrafi/