Bashkimi Evropian ka bërë një hap tjetër drejt rikthimit të lëvizjes së lirë pasi ka arritur një konsensus të përkohshëm për një “pasaportë për COVID-19 të BE-së”.

Duke rënë dakord në një kuptim politik të enjten, Parlamenti Evropian dhe Këshilli tani do të kërkojnë të zyrtarizojnë legjislacionin e propozuar.

Dhe kjo, siç shkruan Euronews, përcjell Telegrafi, pritet të shënojë një moment të ri në pandemi.

Çfarë është certifikata e re?

Certifikata dixhitale e BE-së për COVID (EUDCC), e quajtur më parë Certifikata e Gjelbër Dixhitale, do të lejojë heqjen e kufizimeve të udhëtimit në të gjitha 27 vendet anëtare – dhe do të jetë në dispozicion edhe për vendet specifike jo të BE-së.

Reklama

Ajo do të përbëhet nga informacione rreth vaksinimit, testit dhe/ose statusit të rehabilitimit të një individi në lidhje me COVID-19.

Reklama

I formuluar si një kod QR, personi që udhëton mund të zgjedhë të mbajë një certifikatë dixhitale ose të bazuar në letër.

A mundet që ndonjëri vend ta refuzojë një të tillë?

Përgjigja është e shkurtër – jo. Certifikata është vendosur të zyrtarizohet nga miratimi i një rregulloreje të BE-së, e cila është një akt i detyrueshëm legjislativ. Kjo do të thotë se duhet të zbatohet në tërësinë e saj në të gjithë bllokun.

Kur mund të merret një e tillë?

Reklama

Shpresojmë, deri në qershor. Rregullorja do të hyjë në fuqi në 1 korrik dhe do të ketë një periudhë gjashtë-javore të fazës për çdo shtet anëtar që ka nevojë për më shumë kohë, përcjell Telegrafi.

Sidoqoftë, presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, tha të enjten se sistemi do të ishte gati në një nivel të BE “në ditët e ardhshme”, që do të thotë se vendet anëtare së shpejti do të jenë në gjendje të fillojnë përhapjen e tyre të brendshme.

Reklama

A duhet të paguhet për të?

Jo. EUDCC do të jetë falas.

Cilat vaksina njihen?

Të gjitha vaksinat kundër COVID-19 të autorizuara nga Agjencia Evropiane e Barnave do të njihen nga EUDCC.

Reklama

Këto përfshijnë vaksinat e zhvilluara nga Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca dhe Johnson & Johnson.

Shtetet anëtare do të jenë të lira të vendosin vetë nëse do të pranojnë vaksina të tjera.

Po sikur të mos jeni të vaksinuar? A jeni të ndaluar të udhëtoni?

Aspak. BE ka theksuar se certifikata e re nuk do të bëhet një parakusht për lëvizjen e lirë nëpër bllok; përkundrazi, kjo do të lehtësojë të drejtën themelore, përcjell Telegrafi.

“Nuk ka diskriminim ndaj individëve që nuk janë vaksinuar”, sipas një fletë fakti të lëshuar nga Komisioni. “Personat që nuk janë të vaksinuar duhet të jenë në gjendje të vazhdojnë të ushtrojnë të drejtat e tyre të lëvizjes së lirë, kur është e nevojshme, duke iu nënshtruar kufizimeve të tilla si testimi ose karantina/vetë-izolimi”.

Reklama
Reklama

Cilat teste do të pranohen?

Do të njihen të ashtuquajturat teste NAAT (përfshirë testet RT-PCR) dhe testet e shpejta të antigjenit. Tani për tani, kjo nuk do të përfshijë vetë-testimet.

A mund ta përdoret një certifikatë e tillë për të shkuar më gjerë, Mbretërinë e Bashkuar ose Zvicër?

BE-ja tashmë ka thënë se është e hapur për implementimin e EUDCC në vendet si Islandë, Lihtenshtajn, Norvegji, si dhe Zvicër.

Të dyja, Norvegjia dhe Zvicra janë zotuar të krijojnë çertifikatat e tyre të vaksinës që të jenë në përputhje me BE, ndërsa Islanda ka lejuar hyrjen e turistëve të vaksinuar të BE për disa muaj tashmë.

Reklama

Ndërkohë, Britania e Madhe është ende e vendosur të hartojë një marrëveshje me bllokun – dhe aktualisht po nxjerr certifikatat e saj të vaksinës përmes Shërbimit të saj Kombëtar të Shëndetit.

Reklama

Britania e Madhe po përdor gjithashtu një sistem semafori (të kuq, qelibar dhe jeshil) për mbërritjet ndërkombëtare.

Udhëtarët nga vendet në listën e kuqe mund të hyjnë vetëm nëse janë shtetas të MB ose Irlandës, ose nëse kanë statusin e qëndrimit në MB.

Vendet “e qelibarit” kërkojnë që të bëhet një provë COVID para udhëtimit, 10 ditë karantinë pas mbërritjes dhe dy teste të tjera COVID të bëhen në ditën dy dhe tetë pas mbërritjes.

Reklama

Vendet e listës së gjelbër kërkojnë një test për COVID-19 të marrë para dhe pas mbërritjes në MB. Sidoqoftë, Portugalia është i vetmi vend i BE-së aktualisht në këtë listë.

Po në lidhje me Shtetet e Bashkuara?

Pjesa më e madhe e popullsisë së botës, përfshirë Evropën, është ndaluar të udhëtojë në SHBA që nga ditët e para të pandemisë – dhe kjo nuk duket se do të ndryshojë shumë shpejt, përcjell Telegrafi.

Reklama

Sipas Shoqatës së Udhëtimeve të SHBA-së, autoritetet do të shikojnë në planin e BE-së për ringjalljen e udhëtimit ndërkombëtar për “të shpresojmë që të nxisin SHBA-të të marrin parasysh thirrjet e shumta për një plan dhe kalendar për të rihapur në mënyrë të sigurt kufijtë tanë”.

Reklama

A do të jetë e sigurt?

Kodi QR do të përmbajë një nënshkrim dixhital i cili do të vijë nga një organ lëshues, i cili mund të jetë një spital, qendër testimi ose autoritet shëndetësor.

Secili organ do të ketë një “kod unik” të nënshkrimit dixhital dhe do të ruhet në një bazë të sigurt të të dhënave në secilin vend.

“Komisioni Evropian do të ndërtojë një portë”, thuhej në fletën e fakteve. “Përmes kësaj porte, të gjitha nënshkrimet e certifikatave mund të verifikohen në të gjithë BE-në. Të dhënat personale të mbajtësit të certifikatës nuk kalojnë përmes portës, pasi kjo nuk është e nevojshme për të verifikuar nënshkrimin dixhital”.

Reklama
Reklama

Sa kohë është e vlefshme certifikata?

Vlefshmëria do të varet nga sa të rëndësishme janë certifikatat në çdo kohë të caktuar, si dhe provat shkencore dhe rregullat kombëtare në secilin shtet anëtar.

A do të jetë kjo certifikatë përgjithmonë?

Ky nuk është plani. BE vlerëson se certifikatat janë të lidhura ngushtë me pandeminë. Prandaj, sapo Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) të deklarojë fundin e urgjencës së shëndetit publik, sistemi i certifikatës gjithashtu do të pezullohet.

Kjo gjithashtu do të thotë se mund të riaktivizohet në një rast kur OBSH shpall një emergjencë tjetër të shëndetit publik. /Telegrafi/