Nëse keni probleme me gjumin, ka të ngjarë që ju keni provuar melatoninën në një moment ose në një tjetër për të ndihmë.

Ndërsa mund të duket si një mrekulli në afat të shkurtër, melatonina gjithashtu mund të çojë në një numër efektesh anësore serioze nëse merrni shumë ose e konsumoni vazhdimisht për një periudhë të zgjatur kohe.

Çfarë është melatonina?

Në mënyrë më të thjeshtë, melatonina është një hormon dhe detyra e tij kryesore është të rregullojë orën e brendshme të trupit, e cila shpesh ndikon në ciklet e gjumit. Është e zakonshme që njerëzit të marrin melatonin nëse kalojnë një periudhë të shkurtër pagjumësie, si të përshtaten me një ndryshim në oraret e tyre ditore. Për shkak se është një shtesë, përfitimet e saj janë të përkohshme, dhe nëse njerëzit nuk bëjnë ndryshime të tjera në mënyrën e tyre të gjumit, ato mund të kthehen përsëri në modelet e vjetra.

Reklama
Reklama

Ju duhet të flisni me mjekun tuaj nëse po mendoni të shtoni melatonin në regjimin tuaj, por shumica e shkencëtarëve rekomandojnë të merrni diku nga një deri në dhjetë miligramë të saj në natë dhe në përgjithësi ndalojnë konsumin pas një deri në katër jave.

Nëse merrni melatonin për kohë të gjatë, cilat janë efektet anësore?

Nëse kaloni pragun prej një deri në katër javë ose vazhdimisht merrni më shumë sesa shenja e dozimit të inkurajuar prej dhjetë miligramësh, ju mund të hasni në një sërë problemesh shëndetësore. Përveçse përjetojnë më shumë përgjumje kur janë zgjuar, disa njerëz mund të kenë probleme me mpiksjen e gjakut dhe uljen e temperaturave të trupit.

Reklama

Shkencëtarët po shikojnë gjithashtu raporte që konsumimi i tepërt mund të shkaktojë dëmtime të veshkave ose mëlçisë. Kjo është për shkak të faktit se prania e shumtë e një hormoni – në këtë rast, melatonina – mund të hedhë poshtë rregullimin delikat të hormoneve të tjera në të gjithë trupin. /Telegrafi/

Reklama