Koha e tualetit të zgjuar ka ardhur dhe është një treg potencialisht i madh në botën e zhvilluar. Kompani të shumta po punojnë për inovacione, dhe novatorët e tualeteve të zgjuar besojnë se tualeti mund të bëhet një mjet kryesor për monitorimin e shëndetit.

Për 10 vitet e fundit, Sonia Grego, një profesoreshë kërkimore në Universitetin Duke, ka menduar për tualete të zgjuara.

“Ne jemi të përqendruar në lazer në analizën e jashtëqitjes, ne mendojmë se ekziston një mundësi e jashtëzakonshme e pashfrytëzuar për të dhënat shëndetësore”, thotë ajo.

Si bashkëthemelues i Coprate, Grego punon në një tualet që përdor sensorë dhe inteligjencë artificiale për të analizuar jashtëqitjen.

“Tualeti që keni në shtëpinë tuaj nuk ka ndryshuar në mënyrë funksionale modelin që nga prezantimi i tij i parë në gjysmën e dytë të shekullit të 19 -të. Sigurisht, tani ka tualete me disa veçori shtesë, por të gjitha aspektet e tjera të jetës suaj – energjia elektrike, komunikimi, edhe zilja e derës kanë funksione të përmirësuara”, thotë ajo.

Grego beson se produkti i saj – i cili analizon dhe monitoron mostrat e jashtëqitjes dhe dërgon të dhëna në aplikacion – do të sigurojë “informacion në lidhje me kancerin dhe shumë sëmundje kronike”.

“Të kesh teknologji që gjurmon atë që është normale për një individ mund të japë paralajmërim të hershëm se kontrolli është i nevojshëm. Për njerëzit me kushte specifike, të tilla si sëmundjet inflamatore të zorrëve, pajisja mund të sigurojë mbikëqyrje të dobishme për mjekët”, ajo tha.

Në një moment, ajo beson, një tualet i zgjuar gjithashtu mund të bëjë sugjerime për stilin e jetës – të themi se po hani më shumë fibra ose lëndë ushqyese të caktuara, për shembull, ose zbuloni se çfarë lloj ushqimi ka shkaktuar një shqetësim të pakëndshëm të stomakut.

Teknologjia e zhvilluar nga laboratori akademik i Joshua Coon është e fokusuar në urinë sepse është më e lehtë të marrësh mostra dhe të analizosh. Ai e përshkruan veten si një “entuziast i zgjuar i tualetit”, dhe jo si dikush që garon për të vendosur një produkt në treg, edhe pse thotë se bisedon me drejtuesit e industrisë. /Telegrafi/