Prototipi u bë nga mbeturinat shtëpiake dhe shishet e ricikluara PET.

Një ekip kërkimor nga Universiteti Teknik i Eindhoven në Holandë ka zhvilluar një makinë elektrike të bërë nga plastika e ricikluar.

Ekipi TU/ecomotive kryesisht përdori mbeturinat shtëpiake dhe plastikën e ricikluar, të tilla si shishet PET, për automjetin elektrik “Luca”, transmeton Telegrafi.

“Një pjesë e madhe e tij u morë jashtë oqeanit”, tha ekipi . Për më tepër, u përdor materiali i fortë plastik ABS, i cili përdoret për lodra, televizione dhe enë kuzhine.

Meqenëse PET nuk mund të riciklohet më shumë se 10 herë, ajo u instalua në makinën elektrike: “Në fund të fundit, dhjetë makina zgjasin më shumë se dhjetë shishe plastike”.

Peshë e lehtë

Në fakt, Stromer i vogël peshon vetëm 360 kilogramë. Bateria peshon edhe 60 kilogramë. Për krahasim, bateria e një Tesla Model S peshon 600 kg sipas Teslarati. Sipas informacionit të vet, Luca ka një distancë prej 220 kilometrash. Shpejtësia e tij maksimale është 90 km/orë.

Automjeti është i pajisur me 2 motorë elektrikë që janë të vendosur në pjesën e pasme.

Kjo është mënyra se si ju doni të përdorni energjinë në mënyrë sa më efikase të jetë e mundur.

Në vend të një ekrani të integruar, duhet të përdorni telefonin tuaj inteligjent si një sistem infotainment.

Me Stromer, ekipi dëshiron të krijojë më shumë vetëdije për riciklimin e mbeturinave.

“Me makinën ne duam të tregojmë se mbeturinat janë një material i vlefshëm, madje edhe në zona komplekse të aplikimit siç është një automjet”, thotë Matthijs van Wijk nga TU/ecomotive.

Prodhuesit e mëdhenj të automjeteve si VW, BMW dhe Volvo po përdorin gjithnjë e më shumë materiale të ricikluara për automjetet e tyre. /Telegrafi/