LAJMI I FUNDIT:

Katër situatat kur është më mirë të kafshoni buzët

Katër situatat kur është më mirë të kafshoni buzët

Të dish se çfarë të thuash është e rëndësishme, por marrëveshja e vërtetë është të dish se kur ta mbash gojën e mbyllur

Reklama

Herën tjetër kur ndjeni se duhet t’i përgjigjeni dikujt, veçanërisht kur jeni të zemëruar, mbani mend fjalët e poetit të njohur Sufi Rumi: “Sa më i qetë të bëhesh, aq më shumë mund të dëgjosh”.

Të dëgjosh më shumë nuk shkakton ndonjë tension, ndryshe nga të folurit e shumtë dhe me zemërim.

Më poshtë keni një listë me rastet kur duhet të qëndroni në heshtje:

Nëse do ta zemëroni personin tjetër

Gjatë një argumenti, heshtja do t’ju ndihmojë të dëgjoni nga afër dhe do të kuptoni që partneri juaj i bisedës përfundimisht do të lodhet duke folur.

Në një situatë kur është e nevojshme që ju të jepni përshtypje për dikë ose të flisni për diçka që nuk ju pëlqen, jepini vetes 5 sekonda për të mbledhur mendimet tuaja përpara se të komentoni. Për shembull, nëse dikush po ju thotë sesa keq duken flokët e tyre sot dhe ju bini dakord, nuk është e nevojshme të gënjeni.

Ju mund të përgjigjeni në këtë mënyrë, sesa e vështirë është të mbani flokët tuaj të duken mirë kur është vapë ose ftohtë jashtë. Duke treguar ndjeshmëri do të parandaloni çdo konflikt të mundshëm.

Nëse do të korrigjoni gabimin e një personi tjetër

Edhe nëse qëllimi juaj i vetëm është të ndihmoni, mos e korrigjoni askënd, veçanërisht nëse nuk e njihni shumë mirë.

Nëse do të ofendoni dikë

Ju mund të mendoni se askush nuk thotë diçka me qëllimin për ta ofenduar, por kjo gjë është e pasaktë. Pa e vënë re, shumica prej nesh, herë pas here ndjejmë xhelozi. Më së shumti kalohet në sarkazëm.

Heshtja është një përgjigje e fortë që do t’ju bëjë të dukeni më mirë, nëse po mendoni të thoni diçka fyese për dikë.

Kur flisni thjesht se duhet folur

Rregulli i parë i të folurit është të mos flasim vetëm për të thënë diçka. Nëse fjalët tuaja nuk do të kontribuojnë në këtë rast, mund t’i ruani për një kohë tjetër.

Ju mund të ndesheni me këtë lloj sjelljeje në shkollë dhe punë. Për shembull: kur takimi ka mbaruar, një pyetje e rastësishme mund të shfaqet. Personi që bën pyetjet pasi mësimi ka mbaruar, urrehet nga të gjithë. Mos u bëni ai person. /Telegrafi/