Një gjykatëse federale ka urdhëruar lirimin e menjëhershëm të një hakeri kompjuterik, i cili u dënua me 20 vjet burg pasi u akuzua se kishte ndihmuar Shtetin Islamik.

Sipas mediave të huaja, urdhri i 1 prillit nga gjyqtarja amerikane Leonie Brinkema përfshin një qortim të ashpër për sjelljen e Departamentit të Drejtësisë ndaj Ardit Ferizit, përcjell Telegrafi.

Siç thuhet më tej, kosovari është personi i parë i dënuar në SHBA si për hakerim kompjuterik ashtu edhe për akuza për terrorizëm.

Ai thuhet se e pranoi fajin në vitin 2016 dhe u dënua me 20 vjet burg.

Ai pranoi se kishte hakuar një kompani private dhe kishte nxjerrë emrat, fjalëkalimet e emailit dhe numrat e telefonit të rreth 1,300 personave me adresa .gov dhe .mil dhe ia kishte dorëzuar të dhënat “Divizionit të Hakimit të Shtetit Islamik”.

Ndërkohë supozohet se Shteti Islamik publikoi emrat me kërcënim për sulm.

Në vitin 2020, në fazat më të hershme të pandemisë, Ferizi kërkoi lirim për shkak të shëndetit, duke përmendur astmën dhe obezitetin si një rrezik më të madh për t’u prekur nga COVID-19.

Brinkema fillimisht e refuzoi kërkesën e tij por Ferizi e rinovoi kërkesën e tij kur një shpërthim i rasteve me COVID-19 u përhap në burgun e tij dhe Brinkema e liroi atë, pavarësisht kundërshtimeve të prokurorëve.

Vendimi i Brinkema rezultoi me transferimin e Ferizit tek autoritetet e imigracionit për deportim.

Megjithatë, para se ai të dëbohej, prokurorët federalë në Kaliforni ngritën akuza të reja kundër Ferizit.

Kallëzimi penal e akuzoi atë për vjedhje identiteti dhe mashtrim duke u koordinuar me një anëtar të familjes për të ruajtur qasjen në llogaritë e e-mailit që përfshinin sasi të mëdha të dhënash të vjedhura.

Avokatët e Ferizit parashtruan “shkarkimin” e akuzave të reja, duke akuzuar Departamentin e Drejtësisë për ndjekje hakmarrëse sepse agjentët ishin të mërzitur nga lirimi i parakohshëm i Ferizit.

Më 22 mars, pak para se të caktohej seanca gjyqësore në Kaliforni për të shqyrtuar akuzën e “ndjekjes hakmarrëse”, akuzat e reja kundër Ferizit u hoqën të gjitha.

Hakeri nga Kosova që i ndihmoi ISIS-in dënohet 20 vjet burg Hakeri nga Kosova që i ndihmoi ISIS-in dënohet 20 vjet burg

Në urdhrin e saj të 1 prillit, Brinkema tha se prokurorët në Kaliforni e ndërtuan çështjen e tyre mbi informacionin e një shoku të burgosur të Ferizit me një histori të pabesueshmërisë.

Ajo shkroi se rrethanat e çështjes e çuan atë në përfundimin se “kishte elementë brenda Departamentit të Drejtësisë që ishin aq të pakënaqur me vendimin e kësaj gjykate për lirimin e të pandehurit … saqë qëllimisht u përpoqën t’u shmangeshin këtyre vendimeve duke ngritur akuza të reja shumë të dobëta. kundër të pandehurit”.

Prokurorët kanë argumentuar se, tani që pandemia “është qetësuar”, arsyetimi për lirim nuk ekziston më.

Megjithatë, Brinkema tha se “do të krijonte një precedent të tmerrshëm nëse do të anulonte vendimin për lirimin e një të pandehuri bazuar në një ndryshim të rrethanave”.

Prokurorët, të cilët paraqitën një apel në Gjykatën e 4-të të Apelit të Rrethit të SHBA-së në Richmond herën e parë që Brinkema urdhëroi lirimin e Ferizit, nuk kanë treguar ende nëse planifikojnë të apelojnë vendimin e saj më të fundit.

Ferizi ishte në mesin e një numri relativisht të vogël të të burgosurve që kërkuan dhe arritën me sukses lirimin e parakohshëm nga burgu për shkak të pandemisë.

Sipas Komisionit të Dënimeve të SHBA-së, më shumë se 12,000 të burgosur paraqitën kërkesa për lirim në vitin 2020 për shkak të pandemisë. Rreth 21% e këtyre kërkesave – pak më shumë se 2,500 të burgosur – u pranuan. /Telegrafi/