Hungaria dhe Polonia kanë bllokuar miratimin e buxhetit afatgjatë të Bashkimit Evropian, për shkak të një mekanizmi të ri, që do të lidhte financimin me sundimin e ligjit.

Po ashtu është bllokuar edhe Fondi i Rimëkëmbjes Ekonomike nga COVID-19, në vlerë prej 750 miliardë euro.

Të dyja shtetet, dolën kundër buxhetit të ardhshëm 7-vjeçar të BE-së në vlerë 1.8 trilion dollarë si dhe kundër Planit të Rimëkëmbjes, duke e zhytur bllokun në krizë politike.

Qeveritë e krahut të djathtë në Varshavë dhe Budapest, me vendosmëri e kanë kundërshtuar këtë mekanizëm, që sipas tyre mund të bëjë të humbasin paratë e BE-së, nëse vazhdohet me politika që nga ta shihen si “prishje e standardeve demokratike”.

Zyrtarët e BE-së, këmbëngulin në mekanizmin e ri që do të lidhte sundimin e ligjit me financimin, në mënyrë që të ketë një mjet për t’u përdorur kundër qeverive të kryeministrit Mateusz Morawicki të Polonisë dhe Viktor Orban të Hungarisë.

Të dy kryeministrat akuzohen nga BE-ja për pengimin të gjyqësorit dhe cenim të lirisë së medias.

Përveç kësaj, qeveria e Orbanit përballet me kritika për stigmatizimin e organizatave joqeveritare që promovojnë liritë civile dhe po ashtu për pretendimet për keqpërdorimi të fondeve të BE-së, për të pasuruar aleatët e tij politikë.

Për buxhetin e ardhshëm, vendet e Bashkimit Evropian ranë dakord javën e kaluar, pas disa muajsh negociata të vështira.

Marrëveshja për buxhetin 2021-2027, erdhi pas samitit të korrikut, ku edhe ishte paraparë shuma prej 750 miliardë euro për dalje nga kriza e pandemisë.

Synohej që ky buxhet të hynte në fuqi më 1 janar 2021. /REL/