Depresioni mund të shkaktojë probleme të gjumit, vështirësi në përqendrim dhe mungesë interesi në aktivitetet që zakonisht  janë të pëlqyeshme. Si shkak i mungesës së vitaminës D, B3 Niacin dhe Omega 3, në shumë raste kalon edhe në ekstreme, që mund të çojë edhe në vdekje ose vetëvrasje.

Depresioni  prej kohësh trajtohet me ilaçe dhe terapi të ndryshme si: B3 niacin etj, por ne po fillojmë të kuptojmë se rritja e ushtrimeve fizike që i bëjmë dhe të ushqyerit  e shëndetshëm mund të luajnë një rol të rëndësishëm në trajtimin, madje edhe parandalimin e depresionit.

Pra, çfarë duhet të hani më shumë dhe çfarë të shmangni për disponim më të mirë?

Si ndihmon ushqimi i shëndetshëm?

Ushqimi i shëndetshëm natyrisht rritë shëndetin tonë mendor në mënyra të ndryshme:

Fibrat, vitaminat, dhe proteinat komplekse të gjetura në pemë, përcjellë dhe nga aminoacidet në perime dhe mishrat bio, ndihmojnë karburantin e qelizave tona të sistemit nervorë dhe regjenerimin e organizmit. Ushqimet komplekse lansojnë glukozën ngadalë në sistemin tonë, ndryshe nga karbohidratet e thjeshta (që gjenden në ushqime me sheqer dhe pije), të cilat krijojnë nivele dhe ulje të energjisë gjatë gjithë ditës. Këto majat dhe vaskat ulin ndjenjat e lumturisë dhe ndikojnë negativisht në mirëqenien tonë psikologjike.

Antioksidantë në fruta dhe perime me ngjyra të ndezura pastrojnë rrezatimet e lira, eliminojnë stresin oksidativ dhe ulin inflamacionin në tru. Kjo nga ana tjetër rritë ndjeshëm substancat kimike në tru që ngrenë disponimin tonë.

Omega-3 e gjetur në peshqit e yndyrshëm, vaj ulliri dhe vitaminat B kompleks, që gjenden në disa perime, rrisin prodhimin e kimikateve të lumturisë së trurit dhe janë të njohura për mbrojtjen kundër çmendurisë dhe depresionit.

Probiotikët dhe prebiotikët e gjetur në: kos, djathë, ëmbëlsira me përmbajtje qumështi dhe produkte të fermentuara janë miliona baktere që jetojnë në zorrën tonë.

Këto baktere prodhojnë lajmëtarë kimikë nga barku në tru që ndikojnë në emocionet tona dhe reagimet ndaj situatave stresuese.