Gjurmët e çizmeve të lëna nga astronauti i Apollo 11, Neil Armstrong janë një trashëgimi e prekshme e një prej arritjeve më të mëdha të njerëzimit – arritja e një njeriu në hënë.

Është një arritje teknologjike lehtësisht e barabartë me piramidat e Egjiptit, Muri i Madh ose Stonehenge – por si duhet të ruhet dhe mbrohet vendi i misionit Apollo 11 dhe të tjerët për brezat e ardhshëm?

Tani për tani, gjurmët, rovers dhe qindra objekte të tjera nga misionet Apollo nuk janë të mbrojtura ashtu si vendet e trashëgimisë në Tokë – diçka që një numër i vogël, por në rritje i arkeologëve hapësinorë duan të ndryshojnë, raporton cnn.

“Këto gjurmë seminale, ato nuk janë vendosur në gur, ato janë vendosur në pluhur. Nëse nuk ruhen – ose duke vendosur një mbulesë mbi to ose duke deklaruar një park kombëtar rreth tyre – atëherë ata do të shkojnë”, tha PJ Capelotti, një profesor i antropologjisë në Penn State Abington, transmeton Telegrafi.

“Këto janë vende kritike për të kuptuar lëvizjen njerëzore në hapësirë dhe nuk ka asnjë arsye pse kjo nuk mund të përcaktohet si parqe hapësinore ose të ketë rreth tyre një lloj regjimi mbrojtës”, shtoi ai. Nuk është një shqetësim abstrakt.

Me mundësinë e turistëve në Hënë dhe misioneve më të planifikuara të ekuipazhit dhe robotikëve këtë dekadë, arkeologët e hapësirës shqetësohen se gjurmët e këmbëve dhe objekte të tjera mund të dëmtohen ose shkatërrohen lehtësisht. Ekziston gjithashtu rreziku që fenomeni natyror i hapësirës si rrezatimi dhe temperaturat ekstreme mund t’i kenë dëmtuar ato.

“E gjitha çka na duhet është një raketë që të ulet afër dhe të hedhë pluhur në të gjithë ato. Ose automjet hënor për të lëvizur shumë afër atij vendi dhe të heq të gjithë pluhurin dhe kaq”, tha Alice Gorman, një bashkëpunëtore profesor në Kolegjin e Shkencave Humane, Arte dhe Sociale në Universitetin Flinders në Australi.

Mund të jetë e vështirë të mendosh për Hënën si një vend arkeologjik, por Gorman, i cili është gjithashtu një anëtar i Shoqatës së Industrisë Hapësinore të Këshillit Këshillues Australian, tha që kjo bazohej në një perceptim të gabuar në lidhje me arkeologjinë.

“Gjëja në lidhje me arkeologjinë, nuk është se ajo duhet të jetë e vjetër dhe nuk duhet të jetë diçka që mund të gërmoni. Qëllimi kryesor i arkeologjisë është të shikojë se si njerëzit ndërveprojnë me objektet materiale dhe mjediset”, shpjegoi ajo.

Shumë prej objekteve dhe gjurmëve të mbetura në Hënë nuk kanë vetëm vlerë shkencore dhe teknologjike – ato janë objekte kulturore. Ato përfshijnë fotografi familjare të lëna nga astronautët dhe copë toke nga misioni Apollo 1, sjellë nga astronautët Apollo 11 për të përkujtuar tre astronautët që vdiqën në një zjarr të kabinës gjatë një provë në vitin 1967.

Baza e Qetësisë, vendi ku njerëzit shkelën për herë të parë në hënë, nuk është e vetmja gjë që intereson arkeologët e hapësirës.

Vanguard 1, dhe faza e sipërme e raketës së tij të lëshimit, janë objektet më të vjetra të bëra nga njerëzit ende në hapësirë – pjesë e një reje të hedhurinave hapësinore që rrethojnë Tokën. Ajo u nis në vitin 1958 dhe do të ishte një relike magjepsëse, tha Gorman.

Më shumë misione historike janë në horizont – vendbanimet e para në Hënë ose Mars për shembull – por do të ishte e pamundur të ruheshin të gjitha këto vende si monumente. Gorman tha se ishte i nevojshëm një “proces i arsyeshëm vendimmarrje”.

Në Tokë, Organizata Arsimore, Shkencore dhe Kulturore e Kombeve të Bashkuara, e njohur si UNESCO, vendos se çfarë meriton statusin e Trashëgimisë Botërore nga nominimet e dërguara nga vendet që pretendojnë pronësinë e vendeve.

Në hapësirë zbatohen rregulla të ndryshme, me Traktatin e Hapësirës së Jashtme të Kombeve të Bashkuara të vitit 1967 që thotë se hapësira “nuk i nënshtrohet përvetësimit kombëtar me pretendimin e sovranitetit”. Sidoqoftë, objektet individuale në hënë mbeten pronë e kombeve që i vendosin atje, sipas traktatit.

Lunar Xprize e sponsorizuar nga Google ishte nisur katër vjet më parë për të krijuar një nxitje për ndërmarrjet private për të ulur një robot në Hënë. Një nga qëllimet ishte që të merreshin imazhe të pajisjeve të misionit Apollo të mbetura në sipërfaqen hënore. Sidoqoftë, konkursi përfundoi pa një fitues, dhe udhëtimet e vetme të suksesshme në Hënë kanë qenë të financuara nga qeveria dhe kryesisht me natyrë shkencore.

Udhëzimi vullnetar i NASA-s sugjeroi një zonë përjashtimi prej 75 metrash rreth vendit të uljes së Apollo 11 dhe mbrojti kontrollimin e lëvizjeve të automjeteve dhe uljen e anijeve kozmike për të parandaluar shpërndarjen e pluhurit.

Megjithëse nuk ishin ligjërisht të detyrueshme, udhëzimet i jepnin rëndësi idesë që vendet njerëzore në Hënë ishin me vlerë dhe në dhjetor të 2020. “Akti Një Hap i Vogël” për të Mbrojtur Trashëgiminë Njerëzore në Hapësirë u bë ligji i SHBA-së.

Kërkon që kompanitë që punojnë me NASA-në t’i përmbahen këtyre udhëzimeve për të mbrojtur vendet e zbarkimit të Apollo – edhe pse nuk ka asnjë mënyrë për t’i zbatuar ato.

Shumica e arkeologëve bien dakord që artefaktet duhet të lihen në Hënë – çdo përpjekje për t’i marrë ato mund të rezultojë në dëmtime. Në mënyrë të barabartë, edhe nëse lihen të shqetësuar nga misionet e ardhshme, fenomenet natyrore të hapësirës, siç është rrezatimi, mund të vendosin në rrezik disa prej objekteve.

“Ne e kemi këtë ide të hënës si një shkëmb të vdekur, por kjo nuk është e vërtetë. Për shkak se ajo nuk ka fushë magnetike dhe kaq pak atmosferë, sipërfaqja bombardohet vazhdimisht. … me rrezet kozmike dhe grimca me energji të lartë, mikro meteoritë”, tha Gorman.

Nuk ka gjasa që Hëna të gërmohet ndonjëherë nga arkeologët, jo më pak sepse NASA thotë që arkeologjia, së bashku me shkencat e tjera shoqërore, nuk kualifikohen sipas kërkesave të saj të rekrutimit të astronautëve.

Por Gorman tha se do të ishte e mundur të fluturonte me një dron të vogël të pajisur me një aparat fotografik mbi Apollo 11 për të marrë imazhet dhe për të parë se çfarë kishte ndryshuar gjatë 50 viteve të fundit.

Hëna luan një rol të madh në shumë kultura të ndryshme në botë, dhe çdo lëvizje ndërkombëtare për ta mbrojtur atë duhet të marrë parasysh besimet kulturore dhe simbolike për Hënën, si dhe objektet e prekshme që janë lënë atje, tha O’Leary.

“Njerëzimi ka vështruar Hënën në 200 mijë vitet e fundit. Ajo është trashëgimia e përbashkët e njerëzimit. Askush nuk e zotëron atë dhe të gjithë e kanë atë”, përfundoi ai. /Telegrafi/