Kur mendojmë për arsyet e ngrënies së frutave dhe perimeve, zakonisht flasim për vitamina dhe fibra. Por tani mund të flasim se si ato mund të ndihmojnë në parandalimin e kancerit të zorrëve!

Një ekip i studiuesve francezë, holandezë dhe kanadezë që raportuan në British Medical Journal (BMJ) kohët e fundit kryen një përmbledhje sistematike të 343 studimeve mbi kancerin e zorrëve.

80 nga ato studime u përfshinë në analizë, e cila ofroi prova të vlefshme që ushqime të caktuara, përfshirë frutat dhe perimet, mund të ulin rrezikun e një personi për të zhvilluar kancer të zorrëve.

Pse duhet të shqetësohemi për kancerin e zorrëve? Sipas Revistave të Shoqatës Amerikane të Kancerit (ACS), kanceri i zorrëve është kanceri i tretë më i zakonshëm në botë dhe shkaku i tretë kryesor i vdekjeve të lidhura me kancerin te gratë në SHBA. Ndërsa sëmundja zhvillohet ngadalë dhe për këtë arsye lë shumë dritare të hapura për ndërhyrje, parandalimi me anë të ngrënies së një diete të shëndetshme është po aq i rëndësishëm .

Reklama
Reklama

Në fakt, të dhënat nga rishikimi sistematik treguan se rreziku i kacerit të zorrëve u ul ndërsa doza ditore e frutave dhe perimeve u rrit më shumë. Një marrje shumë e lartë e produkteve tregoi përfitimin më të madh duke ulur rrezikun e kancerit të zorrëve me 52 për qind. Një rritje vetëm e perimeve kishte rezultate pozitive gjithashtu.

Studimi zbuloi gjithashtu se perime të caktuara, të tilla si bishtajore, lakër dhe zarzavate të tjera si lulelakër, brokoli dhe lakër jeshile ishin të lidhura me një rrezik të zvogëluar ndjeshëm të kancerit të zorrëve. Sidoqoftë, doza optimale e nevojshme për tu mbrojtur nga sëmundja nuk mund të përcaktohej.

Reklama

Duhet të theksohet se disa studime në analizë nuk erdhën në përfundim se frutat dhe perimet të kishin efekte të rëndësishme mbrojtëse për kancerin e zorrës së trashë. Studime të caktuara gjithashtu dhanë rezultate kontradiktore, pasi ato nuk treguan efekte statistikisht të rëndësishme të një marrje të lartë të perimeve ose frutave në rrezikun e kancerit të zorrëve.

Reklama

Sidoqoftë, studiuesit morën parasysh të gjitha të dhënat dhe ende gjetën një lidhje të dukshme midis konsumit të lartë të produkteve dhe një shansi më të ulët për të zhvilluar kancer të zorrëve. /Telegrafi/