I pyetur se pse ai beson se Mali i Zi nuk duhet të jetë pjesë e nismës Ballkani i Hapur, anëtarë të së cilës janë Serbia, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria, presidenti malazez, Milo Gjukanoviq u përgjigj se të gjitha nismat rajonale janë të mirëseardhura, nëse ato çojnë në një qëllim strategjik – që është anëtarësimi në Bashkimin Evropian.

“Të gjitha nismat rajonale, dhe janë mbi 30 të tilla, janë terrene trajnimi ku ne trajnojmë kapacitetet tona për nivelin e konkurrencës që duhet të kemi në tregun evropian. Sigurisht, seancat stërvitore kanë kuptim nëse kemi një trajner evropian, i cili na ndihmon të miratojmë rregullat e sjelljes dhe standardet, duke përfshirë gatishmërinë tonë për të respektuar ato standarde”, tha Gjukanoviq.

Reklama
Reklama

Ai tha se Mali i Zi e ka përcaktuar qartë qëllimin e tij – se dëshiron anëtarësimin në BE, jo një alternativë ndaj anëtarësimit, raporton rtcg.

“Kjo është arsyeja pse ne besuam se dy iniciativat ekzistuese, CEFTA dhe Procesi i Berlinit, janë më se të mjaftueshme, dhe se ato na detyrojnë të miratojmë sistematikisht standardet evropiane, dhe ata kanë një menaxhim evropian që na paralajmëron nëse nuk kemi arritur gjithçka që është e nevojshme diku do të kualifikohej”, tha presidenti malazez.

Ai vlerësoi se Mali i Zi ka bërë progres serioz dhe ka shkuar më larg në procesin e anëtarësimit në BE, pas së cilës u shfaq nisma e Ballkanit të Hapur, e cila u krijua nga njerëz që në atë moment humbën besimin në realitetin e anëtarësimit në BE dhe filluan të kërkojnë një alternativë.

Reklama
Reklama

“Marrëveshjet e nënshkruara nga ato tre shtete anëtare nuk janë ratifikuar ndërkohë në parlamentet e tyre. Kur është fjala për Malin e Zi, do të duhej të ktheheshim në raport me standardet tashmë të arritura evropiane dhe t’i përshtatemi bashkëpunimit sipas rregullave rajonale të Ballkanit”, tha Gjukanoviq dhe shtoi se nuk është realisht e nevojshme. /Telegrafi/