Presioni i pamëshirshëm mbi TikTok u rrit më tej këtë javë, me sekretarin e shtetit të SHBA-së, Mike Pompeo përsëri duke pretenduar se të dhënat e përdoruesit dërgohen në Kinë.

“Nuk është e mundur që informacioni juaj personal të rrjedhë nëpër një server kinez”, paralajmëroi ai gjatë një interviste në media britanike, duke sugjeruar se të dhënat “do të përfundonin në duart e Partisë Komuniste Kineze”, të cilën ai e karakterizoi si një “perandori të ligë”.

Dhe sipas një shkrimi të Forbes, përcjell Telegrafi, TikTok është fuqimisht “nën vëzhgimin e administratës Trump”, dhe ata nuk po lejojnë të heqin dorë.

Por tani, siç shkruan më tej Forbes, ndërsa TikTok vazhdon të mohojë akuzat amerikane për keqpërdorim të të dhënave, për shkak të presionit nga Pekini, një raport i ri nga ekspertët kibernetikë në ProtonMail i ka vënë në dyshim ato mohime.

“Kujdes”, paralajmërohet në raport, “gjiganti i mediave sociale jo vetëm që mbledh të dhënat personale, por gjithashtu bashkëpunon me Partinë Komuniste të Kinës, duke zgjeruar mbikëqyrjen dhe censurën e Kinës, përtej kufijve të saj”.

Bota e TikTok tani është e mbizotëruar nga spekulimet nëse SHBA do të gjejë ndonjë mënyrë për të ndaluar aplikacionin, duke “shkurtuar hyrjen” në dhjetëra miliona përdorues amerikanë dhe duke bërë thirrje për ndalimin e rritjes së shpejtë të TikTok.

Siç kujton Forbes, java kishte filluar me konfirmimin e një ndalimi të punonjësve federalë që të instalonin aplikacionin në pajisjet e lëshuara nga qeveria, duke parë nga shumë njerëz si pararendës të një forme të veprimit më të gjerë nga administrata Trump.

Ne gjithashtu e dimë se si do të funksiononte një ndalim i tillë — TikTok do të shtohej në një listë të njësive të departamentit të tregtisë, në të njëjtën mënyrë që Huawei është sanksionuar, shkruan autori në shkrimin e tij në Forbes.

Sipas tij, me çdo javë që kalon, po bëhet gjithnjë e më kritike të kujtojmë veten për ato që dimë dhe ato që nuk dimë.

Gjithsesi, po, TikTok është një kërcënim i mundshëm për perëndimin, aq sa është një aplikacion në pronësi kineze i instaluar tani në qindra miliona pajisje, shkruan autori.

Në një botë ku të dhënat në Facebook dyshohet se kanë ndihmuar aq shumë dëme në proceset politike, aq shumë manipulime dhe dezinformata, për të supozuar se TikTok nuk ka ndonjë kërcënim serioz është shumë naive, vlerëson autori.

Dhe kur TikTok pyetet për pretendime për të kundërtën, shtoni Zak Doffman, përqendrohet në përgjigjen për mungesë të provave.

Sipas tij, nuk ka asnjë provë, thotë më tej TikTok, duke shtuar se është një fushatë politike në situatën e “prishur” midis Uashingtonit dhe Pekinit.

“Ka shumë keqinformime për TikTok atje”, thotë ndërmarrja.

Por paralajmërimi këtë javë nga analistët e sigurisë kibernetike në ProtonMail nuk është nga politika – këta janë ish-inxhinierë të sigurimit të CERN.

Ndërmarrja paralajmëron se “mbledhja e zellshme të të dhënave” të TikTok, “përdorimin e infrastrukturës kineze, dhe lidhjet e ngushta të kompanisë mëmë të saj me Partinë Komuniste Kineze e bëjnë atë një mjet të përsosur për mbikëqyrje masive dhe mbledhjen e të dhënave nga qeveria kineze”.

ProtonMail thotë se shqyrtoi “politikat e mbledhjes së të dhënave të TikTok, paditë, letrat e sigurisë në internet, dobësitë e kaluara të sigurisë dhe politikën e saj të privatësisë”, dhe përfundoi se “ne e gjejmë TikTok të jetë një kërcënim i rëndë për privatësinë që ka të ngjarë të ndajnë të dhëna me qeverinë kineze. Ne i rekomandojmë të gjithëve të përdorin TikTok me shumë kujdes”.

Sipas autorit, ProtonMail citon gjithashtu një letër të botuar nga Penetrum në fillim të këtij viti, e cila paralajmëroi se “37.70% e adresave IP të njohura të lidhura me TikTok janë kineze”, dhe që përshkruan “sasinë e tepërt të korrjeve të të dhënave, dobësitë në kodin e TikTok, si dhe disa gjëra që mund t’ju bëjnë të ndjeheni pakëndshëm”.

Përkundër të gjithave, Doffman thotë se TikTok qëndron në mbrojtjen e tij, duke më thënë “miliona familje amerikane përdorin TikTok për argëtim dhe shprehje krijuese”.

“… ekipi ynë në rritje i SHBA – i cili është trefishuar që nga fillimi i vitit – nuk kanë përparësi më të lartë sesa promovimin e një përvoje të sigurt të aplikacionit që mbron intimitetin e përdoruesve tanë. Ky është fokusi ynë”.

Përkundër të gjithave, thuhet në shkrimin e Forbes, përfundimi i ProtonMail për TikTok është mjaft i rreptë, përcjell Telegrafi.

“Fakti që TikTok është në pronësi të një kompanie kineze, e cila ka thënë shprehimisht se do të thellojë bashkëpunimin e saj me Partinë Komuniste Kineze, e bën këtë mbledhje të tepruar të të dhënave edhe më shqetësuese. Qeveria kineze ka një histori të armatosjes së fortë dhe të bashkëveprimit të kompanive të teknologjisë kineze për të shkëmbyer të dhënat e tyre dhe pastaj duke përdorur këto të dhëna për të frikësuar, kërcënuar, censuruar ose të përfshihen në abuzime të të drejtave të njeriut”.

Në këtë kontekst, kompania me qendër zvicerane vazhdon të paralajmërojë përdoruesit e TikTok se “nga pikëpamja e sigurisë dhe intimitetit, TikTok është një platformë jashtëzakonisht e rrezikshme e mediave sociale, duke shtuar se potenciali për mbledhjen masive të të dhënave nga qindra miliona të rritur, adoleshentë dhe fëmijë përbën një rrezik të madh për privatësinë”.

Dhe këshillat e saj për ata përdorues janë që të vazhdojnë “me shumë kujdes … dhe nëse kjo ju shqetëson, duhet të konsideroni me forcë fshirjen e TikTok dhe të dhënat e tij të shoqëruara”. /Telegrafi/