Vendosja e rutinës së kafjallit dhe pranimi i një kafjalli të shëndetshëm për shumicën e prindërve është një sfidë

Reklama

Jo rrallë fëmijët shfaqin dëshirën për ngrënie ushqimesh nutritive të varfra që janë të pasura me sheqer të rafinuar apo refuzojnë kafjallin, ndërsa prindërit në mungesë kohe dhe durimi dorëzohen.

Ky është një gabim i parë dhe themelor të cilën duhet përmirësuar, sepse kafjalli i rregullt dhe i shëndetshëm do t’i sjellë përfitime fëmijës, transmeton Telegrafi.

Kalimi i kafjallit ndikon në:

– përqendrim të keq dhe në kujtesë të dobët
– tepricë e kilogramëve dhe obezitet
– mesracion të pashëndetshëm.

Kafjalli u jep fëmijëve energji e cila u nevojitet që të përballojnë ditën e punës, posaçërisht paradite.

Reklama

Fëmijët të cilët hanë kafjall të shëndetshëm më gjatë do të jenë të ngopur dhe racionet e ardhshme do t’i hanë në sasi më të vogla.

Reklama

Pas një kafjalli të mirë dhe të shëndetshëm më mirë do të përqendrohen në lojë, në mësim, kujtesë dhe në zgjidhjen e problemeve, ndërsa uria nuk do t’i pengojë në kryerjen e obligimeve.

Si ta inkurajoni një fëmijë të hajë mëngjes?

Çdo ndryshim fillon me ju, sepse ju jeni modeli për fëmijën tuaj. Tregojini fëmijës tuaj se mëngjesi mund të jetë i shijshëm, argëtues dhe vakti më i rëndësishëm i ditës. Ju mund të flisni me fëmijën tuaj se pse është mirë të hahet mëngjes. Uluni me të në tryezë dhe hani së bashku. Vendoseni alarmin herët në mënyrë që t’i përkushtoheni përgatitjes së mëngjesit dhe që mëngjesi të shkojë pa probleme.

Reklama

Mund të përgatisni edhe mëngjesin një natë më parë dhe në këtë mënyrë të kurseni kohë. Për shembull, piqni bukë me drithëra të përgatitura në shtëpi, e cila ka katër herë më shumë fibra se buka e bardhë.

Reklama

Nëse fëmija juaj thotë se nuk është i uritur në mëngjes, gjeni një alternativë të shëndetshme për një vakt që fëmija juaj i pëlqen dhe do të jetë i lumtur ta hajë.

Zëvendësoni kosin e frutave të blerë në dyqan me copa frutash të freskëta të lyera me kos të thjeshtë, ose përhapeni të freskët, në vend të konservuar, pastë mbi një fetë bukë drithëra integrale që keni bërë një ditë më parë dhe shtoni perime të freskëta. /Telegrafi/