LAJMI I FUNDIT:

Fëmija qan dhe thotë se nuk dëshiron të shkojë në shkollë – si ta motivoni dhe t’ia largoni frikën?

Fëmija qan dhe thotë se nuk dëshiron të shkojë në shkollë – si ta motivoni dhe t’ia largoni frikën?
iStock

Çfarë duhet të bëj?

Është e rëndësishme të zbuloni shkakun, por fillimisht të filloni nga vetja!

Një ose dy vjet para vitit të shtatë, prindërit fillojnë gradualisht ta përgatisin fëmijën për shkollë.


Fëmijët në kopsht mësojnë gjëra të ndryshme, i konfirmojnë në shtëpi me prindërit, mësojnë si të mbajnë lapsin, çfarë sjellje i pret në orën e mësimit etj.

Si e përjeton fëmija juaj fillimin e shkollës? Si festë apo ndëshkim? Çfarë duhet të bëjnë prindërit nëse fëmija i tyre refuzon të shkojë në shkollë?

Ata shpesh hutohen dhe nuk dinë çfarë të bëjnë. Nga vijnë protestat e këtyre fëmijëve dhe si t’u përgjigjemi atyre?

Kur një fëmijë thotë se e urren të shkojë në shkollë, nuk ka dëshirë të shkojë, qan para se të niset, ndërsa këto janë shkaqet e mundshme:

1. Fëmija nuk është gati. Pavarësisht nga pjekuria, të gjithë fëmijët shkojnë në shkollë në moshën shtatëvjeçare. Por truri i fëmijës, zhvillimi i tij, gatishmëria për aktivitete rutinë dhe aftësia për të mbajtur vëmendjen nuk zhvillohen sipas tabelave dhe manualeve pediatrike të Ministrisë së Arsimit. Disa fëmijë janë gati të bëhen nxënës shkolle në moshën gjashtëvjeçare. Për të tjerët, psikika zhvillohet vetëm prej 7-8 vjetësh, transmeton Telegrafi.

2. Nuk ka motivim për të mësuar. A preferon fëmija të luajë apo të mësojë gjëra të reja? A mund të vendosë ai synime dhe të shkojë tek ajo? A mund ta motivojë veten për të mësuar? A sheh ai marrëdhënie shkakësore? A e kupton ai se si sjellja e tij ndikon në fund? Nëse këto aftësi nuk janë të pranishme, fëmija nuk ka zhvilluar mjaftueshëm motivimin edukativ dhe nuk është gati për shkollë.

3. Sfera emocionale-vullnetare nuk është e zhvilluar. Vëzhgoni fëmijën: a është ai në gjendje të kryejë detyrën kur ju ia kërkuat? Për shembull, për të pritur radhën apo për t’ju ndihmuar të renditni lodrat? Sa kohë mund ta mbajë vëmendjen e tij në diçka që nuk i intereson vërtet? Si i interpreton emocionet e veta dhe të njerëzve të tjerë? Kur sfera emocionale-vullnetare e fëmijës nuk është mjaft e zhvilluar, e ka të vështirë të ulet në klasë pa u shpërqendruar dhe pa u përqendruar në fjalët e mësuesit.

4. Nuk kërkon shkathtësi. Në shkollë, një fëmijë duhet të kuptojë emrat e të gjithë anëtarëve të familjes së tij, të japë adresën e tij, të kuptojë profesionet kryesore dhe fenomenet natyrore, të lundrojë në kohë, të kuptojë rregullat themelore të sigurisë. Ai duhet të zgjidhë probleme logjike, të gjejë veti të përbashkëta në objekte, modele, të shohë dallimet dhe ngjashmëritë. Ai duhet të ketë zhvilluar aftësi të vetëdijes dhe përgjegjësisë: ai duhet të vishet vetë, mund t’i drejtohet mësuesit me një kërkesë, t’i tregojë nëse diçka dhemb papritmas. Këto aftësi kontrollohen nga një psikolog në kopsht apo shkollë.

5. Fëmija është i mbingarkuar. Nga faqet e revistave, blogjeve dhe videove të psikologëve dhe nënave të njohura, vazhdimisht na thuhet se nëse nuk e angazhojmë fëmijën në aktivitete zhvillimore çdo minutë të lirë, do të humbasim momentin dhe nuk do të mund t’i mësojmë asgjë. Dhe kështu nënat e reja i çojnë fëmijët e tyre në kurse për zhvillim të hershëm dhe anglisht që nga djepi dhe mbushin shtëpinë me të gjitha llojet e lodrave edukative. Më pas shtohen sporti, arti dhe sigurisht përgatitja private për shkollën.

Kryesisht ai nuk bën atë që i intereson, por atë që prindërit e tij kanë nevojë. Në momentin kur fëmija duhet të shkojë në shkollë, ai tashmë është i mbingarkuar, i mbistimuluar dhe në mënyrë krejt logjike refuzon të shkojë në shkollë. Sigurisht që nuk duhet neglizhuar edhe zhvillimi i fëmijëve. Por është e rëndësishme të mbani mend se kjo ngarkesë është e përshtatshme për moshën dhe aftësitë e fëmijës.

Është i frikësuar paraprakisht

Fëmija ndodhet në një zonë të sigurt ku jeton një jetë të pakujdesshme dhe të gëzueshme, por papritmas shkolla shfaqet në horizont. Mësueset e kopshtit, gjyshet apo tezet e dhembshura, të gjitha kanë filluar të zëvendësohen nga mësuesja. Gjithashtu, disa prindër bëjnë gabime dhe i trembin fëmijët e tyre në shkollë – “Si mund të shkosh në shkollë kaq i shqetësuar!”; “Nuk do të mund ta bësh këtë me mësuesin.”; “Të shohim çfarë notash do të marrësh”… Fëmija ka frikë se nuk do t’ia dalë, se nuk do t’i përmbushë pritshmëritë, se nuk do të jetë në gjendje të përshtatet dhe për këtë arsye nuk pranon të shkojë në shkollë.

Frika nga shkolla mund të rritet nga karakteristikat individuale të fëmijës:

Ndrojtja – Këta fëmijë reagojnë më keq ndaj një ndryshimi në mjedis. Në kopshtin e fëmijëve ose në shtëpi, gjithçka është e qartë dhe e njohur për të. Shkolla është një fazë e re e frikshme ku nuk është e qartë se çfarë të bëhet dhe si të sillet.

Vështirësitë në marrjen e vendimeve – Në moshën parashkollore, gjithçka është e qartë: prindërit dhe edukatorët vendosin për ju. Shkolla ka rregulla krejtësisht të ndryshme, dhe ju do të duhet të merrni vendimet tuaja.

Mungesa e besimit te vetja dhe forcat e veta – Fëmija është i sigurt se nuk do t’ia dalë, nuk do të përballojë studimet dhe ngarkesën e shtuar. Ai nuk di të bëjë miq të rinj, të krijojë marrëdhënie me bashkëmoshatarët dhe si t’i përgjigjet siç duhet sfidave të reja.

Ankthi i shtuar – Ndryshimi i mënyrës së zakonshme të jetesës është stresues për çdo fëmijë. Është veçanërisht e theksuar te fëmijët e shqetësuar dhe shumë të ndjeshëm. Për ta, çdo ndryshim është i ngjashëm me një tragjedi.

Prindërit janë përgjegjës

Nëse një fëmijë refuzon të shkojë në shkollë, është një rast që prindërit të analizojnë sjelljen e tyre dhe të kërkojnë kontributin e tyre në këtë situatë.

1. Ata i mbivlerësojnë kërkesat – Të gjithë besojmë se fëmijët tanë janë më të mirët dhe më të talentuarit. Por është një gjë kur flasim për të. Dhe është krejtësisht ndryshe kur kërkojmë të jemi më të mirët në gjithçka, të zëmë vetëm vendet e para, ta bëjmë atë në mënyrë perfekte ose aspak. Fëmija fillon të frikësohet se do të zhgënjejë prindin dhe humbet besimin tek vetja dhe aftësitë e tij.

2. Nuk e lejoni të rritet – Ndonjëherë prindërit nuk janë gati të pranojnë rritjen dhe përpiqen të zgjasin sa më gjatë periudhën e varësisë së fëmijës prej tyre. Prindër të tillë bëjnë sakrifica për jetën e fëmijës, plotësojnë të gjitha dëshirat dhe tekat e tij. Nga kjo sjellje preken veçanërisht fëmijët që nuk kanë shkuar në kopsht. Ata nuk janë gati të lënë kujdesin prindëror dhe nuk duan të shkojnë në shkollë.

3. Jeta në një komunitet jo të shëndetshëm – Nëse në familje nuk ka marrëdhënie të ngrohta besimi, vendi i ri perceptohet si burim rreziqesh dhe shqetësimesh të reja. Fëmija ka frikë se do të jetë më keq dhe nuk dëshiron të ndryshojë asgjë.

Çfarë duhet bërë?

Në çdo situatë, nuk është vetëm ajo që bën ose nuk bën fëmija ajo që ka rëndësi. E rëndësishme është edhe reagimi i prindërve. Është ajo që konfirmon ose hedh poshtë frikën e tij. Pra, çfarë duhet bërë?

Së pari, mos fyeni ose mos i hidhni poshtë dëshirat e fëmijës. Reagimet negative dhe indiferenca tregojnë se mendimet dhe ndjenjat e tij nuk janë të rëndësishme, mund t’i shpërfillni dhe herën tjetër që ai të ketë një problem, ai nuk do të shkojë tek ju, por tek miqtë ose të rriturit që i kushtojnë vëmendje.

Së dyti, sigurohuni që të flisni me fëmijën. Pyete pse nuk dëshiron të shkojë në shkollë, çfarë e frikëson dhe nga çfarë ka frikë. Analizoni edhe sjelljen tuaj: ndoshta kërkoni shumë nga fëmija ose jeni indiferentë ndaj frikës së tij, transmeton Telegrafi.

Së treti, krijoni një plan rezervë. Nëse fëmija juaj nuk është gati për shkollë, konsultohuni me psikologë dhe ekspertë për shtyrjen e klasës së parë edhe për një vit. Nëse fëmija juaj ka ndonjë frikë rreth mësimit, merrni parasysh ato situata dhe gjeni mënyra për t’i kapërcyer ato së bashku.

Së katërti, jepni përparësi. Diskutoni me fëmijën tuaj se çfarë është me të vërtetë e rëndësishme dhe çfarë është dytësore. Nëse e shihni që ai tashmë është i mbingarkuar, rishikoni orarin e tij, hiqni prej tij gjithçka që nuk është interesante për fëmijën. Nëse kjo do të thotë të hiqni dorë fare nga mësimet jashtëshkollore, atëherë hiqni ato. Fëmija do të kthehet në seksion kur të jetë gati.

Mos harroni se çdo hezitim, protestë apo refuzim nuk është problem, por një simptomë që tregon se diçka nuk shkon në jetën e fëmijës. Detyra jonë është të gjejmë rrënjën e problemit dhe të punojmë me të. /Telegrafi/