LAJMI I FUNDIT:

Euro vijon rënien drastike në tregun shqiptar, çfarë po ndodh me monedhën evropiane

Euro vijon rënien drastike në tregun shqiptar, çfarë po ndodh me monedhën evropiane

Monedha evropiane Euro vazhdon të humbasë vlerën në tregun shqiptar. Ajo këmbehet këtë fillim qershori 107 lekë, niveli më i ulët që koha kur euro u hodh në qarkullim.

Reklama

Monedha evropiane po bie në rënie të lirë, duke u këmbyer këtë të martë me 107 lekë, në kursin e Bankës së Shqipërisë. Në të njëjtin trend janë edhe Dollari dhe Paundi britanik që po këmbehen 100 dhe 124.6 lekë, respektivisht.

Agjentët e këmbimit valutor thonë se, ndikohet nga oferta shumë e lartë të valutës në treg. Kjo ofertë përkon me fillimin e sezonit turistik, dhe jo me pikun tij në muajin gusht. Ndikim tjetër vjen nga tregu i pasurive të paluajtshme, ku blerja e pronave nga të huajt në pjesën e parë të vitit u rrit me 50% dhe në total arriti në 290 mln euro.

Forcimi i lekut në Shqipëri shtrenjton pushimet për turistët nga Kosova
Lexo po ashtu Forcimi i lekut në Shqipëri shtrenjton pushimet për turistët nga Kosova

Zhvlerësimi është i shpejtë, teksa shohim qershorin e vitit 2022, ku euro këmbehej 10.6 për qind më lart.

Me këtë prirje, operatorët thonë se rënia e euros do të vazhdojë dhe të prekë rekorde të reja për këtë vit, dhe faktori psikologjik mund të ushtrojë gjithashtu ndikim, duke nxitur edhe më shumë shitjet e euros.

Një situatë e tillë, favorizon gjithnjë e më shumë ato subjekte që kanë shpenzime në euro dhe të ardhura në lekë, ku përfshihen sidomos importuesit, qeveria shqiptare dhe huamarrësit e tjerë privatë.

Forcimi i lekut në teori duhet t’i bëjë më të lira importet dhe të japë një efekt pozitiv në nxitjen e konsumit privat. Gjithashtu, leku më i fortë ul barrën e borxhit në monedhën evropiane dhe lehtëson buxhetet nga shpenzimet për pagesën e kësteve të huave. /Telegrafi/