LAJMI I FUNDIT:

Është koha për të mbjellë dredhëza në vazo: Ndiqni këto rregulla

Është koha për të mbjellë dredhëza në vazo: Ndiqni këto rregulla

Kujdesuni për to në këtë mënyrë dhe do të keni pemë frutore të bukura në ballkonin tuaj

Këshilla nga kultivuesit profesionistë të frutave për rendimentin më të mirë. Dashamirët e dredhëzave që nuk kanë kopshte apo oborre mund t’i kultivojnë për nevojat e tyre në vazo si lule shtëpie, në ballkone apo tarraca.


Për mbjellje përdoren vazo me madhësi të ndryshme, me diametër nga dhjetë deri në tridhjetë centimetra.

Vazot e përzgjedhura duhet të mbushen me dhé pjellor të shkriftë dhe në to duhet të mbillen një deri në tre fidanë dredhëza, në varësi të madhësisë së vazos. Mbjellja mund të bëhet gjatë gjithë vitit, duke filluar nga marsi deri në fund të nëntorit.

Për mbjellje mund të përdoren fidanë të të gjitha varieteteve të dredhëzave, por për këtë mënyrë kultivimi duhet të zgjidhni ato që prodhojnë më shumë dhe kanë fruta atraktive, transmeton Telegrafi.

Këto tre varietete japin fryte gjatë gjithë sezonit të rritjes, madje edhe në gjysmën e parë të dimrit, nëse vazot sillen në një dhomë të ngrohtë. Përveç këtyre, mund të mbillen të gjitha varietetet uniforme me fruta të mëdha. Luleshtrydhet në vazo rriten në të njëjtën mënyrë si çdo lule shtëpie. Përveç ujitjes së rregullt për të ruajtur lagështinë e tokës në tenxhere, duhet të plehërohen dy herë në vit me plehra minerale komplekse.

Dredhëzat në vazo duhet të zëvendësohen me dhe të ri dhe fidanët e reja çdo dy vjet, për shkak të produktivitetit.

Edhe fillestarët kanë sukses: Si të rritni luleshtrydhet në saksi? (Hap pas hapi)
Lexo po ashtu Edhe fillestarët kanë sukses: Si të rritni luleshtrydhet në saksi? (Hap pas hapi)

Dredhëzat e rritura mund të japin nga 20 deri në 100 fruta, në varësi të madhësisë së vazos, gjë që nuk është për t’u nënvlerësuar, sidomos kur kihet parasysh se luleshtrydhet në lulëzim dhe kur frutat e tyre janë pjekur, shërbejnë edhe si dekor.

Nëse vazot me dredhëza vendosen në një dhomë të ngrohtë në mes të janarit, atëherë frutat e tyre do të fillojnë të piqen tashmë në fund të shkurtit, dhe nëse ato sillen në fillim të marsit, atëherë ato do të fillojnë të piqen në mes të prillit. /Telegrafi/