LAJMI I FUNDIT:

Edhe fillestarët kanë sukses: Si të rritni luleshtrydhet në saksi? (Hap pas hapi)

Edhe fillestarët kanë sukses: Si të rritni luleshtrydhet në saksi? (Hap pas hapi)

Kjo frutë e shëndetshme është një nga më të preferuarat edhe në stinën e pranverës, mirëpo shumica nuk marrin guximin ta kultivojnë në saksi

Gabim i madh – ato mund të jenë një shtesë ideale për kopshtin tuaj të shtëpisë dhe nuk kërkojnë aq shumë angazhim sa duket.

Sistemi i rrënjëve të luleshtrydheve është shumë i shkurtër, kështu që ato janë të përshtatshme për t’u rritur edhe në saksi.

Pasi të zgjidhni varietetin e duhur për veten tuaj, ndiqni këtë udhëzues hap pas hapi dhe do të habiteni se çfarë lloj kënaqësie ju pret, transmeton Telegrafi.

Çfarë saksie të zgjidhni?

Duke pasur parasysh rrënjët e cekëta të luleshtrydheve, zgjedhja e vazove është problemi më i vogël – pothuajse çdo vazo do të jetë e përshtatshme. Poashtu, sipas shijes suaj mund të përdorni enë të vjetra, tuba, madje edhe kënaçe. Shportat e varura janë po aq të mira, dhe nëse dëshironi, mund të gjeni enë të bëra për rritjen e luleshtrydheve në qendrat e kopshtit.

Në cilën kohë të vitit t’i mbillni?

Nëse jetoni në një zonë ku klima është e ftohtë dhe e butë, është mirë që luleshtrydhet të rriten në fillim të pranverës. Nëse planifikoni t’i mbani ato brenda, atëherë mund t’i mbillni në çdo kohë të vitit.

Cili duhet të jetë vendi në të cilin mbillen luleshtrydhet?

Para se të mbillni luleshtrydhet, shtoni pleh në tokë, në intervalin 5,3 – 6,5, dhe më pas plehëroni atë çdo muaj (gjatë lulëzimit dhe tre herë në muaj!). Është i përshtatshëm që është i pasur me kalium, sepse siguron një mineral të rëndësishëm që i mungon luleshtrydheve kur rriten në vazo.

Për rritjen e luleshtrydheve, është shumë e rëndësishme që toka të jetë e drenazhuar mirë dhe me kujdes.

Po sikur të përdoren farat?

Nëse përdorni farat e luleshtrydheve, sigurohuni që të përdorni një përzierje cilësore që përmban kompost, ujiteni dhe lëreni të kullojë mirë para mbjelljes.

Si fidanët të jenë më të dobishëm?

Pritini rrënjët vertikalisht në dhjetë centimetra dhe lëreni të qëndrojnë për rreth një orë në ujë dhe vetëm më pas mbillni. Rruzarja duhet të jetë në nivelin e tokës, jo e mbuluar prej saj.

Para se të mbillni një luleshtrydhe, shikoni mirë fidanin dhe kushtojini vëmendje nëse ka ndonjë shenjë sëmundjeje dhe sigurohuni që të prisni çdo gjethe që duket e vjetër. Një nga arsyet pse luleshtrydhet nuk lulëzojnë në vazo është shpesh sepse mbillen fidanë jo të shëndetshëm.

Mbillni maksimumi 3 bimë në një vazo, përveç nëse përdorni një vazo të destinuar për një numër më të madh fidanësh. /Telegrafi/