Huawei duket se po përshpejton zhvillimin e sistemit operativ të tyre për të zëvendësuar Android-in, pasi Google ka tërhequr licencën e tyre muajin e kaluar.

Fotot e rrjedhura nga Zyra e Pronësisë Intelektuale të BE-së tregojnë foto të marra të sistemit operativ nga Huawei, të quajtur Ark.

Ato tregojnë disa nga cilësimet e menysë, informacionin e aplikacioneve dhe si t’i instaloni ato.

Kompania mendohet të ketë paraqitur një patentë me emrin ‘ARK OS’, e cila tani besohet të jetë alternativa Android e krijuar nga Huawei.

Imazhet e rrjedhura vijnë pas pretendimeve se sistemi i vetë-zhvilluar i kompanisë është ‘larg nga të qenurit gati’.

Sidoqoftë, kompania pretendon se mund të ketë Ark të gatshëm në vjeshtë.

Yu Chengdong, drejtori ekzekutiv i Grupit të Konsumatorëve të Huawei, tha se sistemi i ri nuk do të punojë vetëm me të gjitha aplikacionet Android, por gjithashtu do të rrisë efikasitetin e tyre me 60 përqind, sipas mediave kineze.

Google së fundi konfirmoi se do të ndalojë mbështetjen e Android në pajisjet Huawei, softuerin që fuqizonte telefonat e firmave.

Kjo do të thotë se modelet e reja Huawei do të lansohen, nuk do të jenë në gjendje të kenë qasje në aplikacionet e Android, si Google Maps ose Youtube.

Sistemi operativ Android është një pjesë qendrore e telefonave aktual Huawei. /Telegrafi/