Nuk është konfirmuar se gratë dhe të rinjtë rrezikohen më shumë t’iu mpikset gjaku pas vaksinimit me AstraZeneca.

Reklama

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) thotë se nuk ka qenë në gjendje të konfirmojë nga të dhënat ekzistuese nëse gratë dhe të rinjtë janë në rrezik më të lartë për të zhvilluar mpiksje të rralla gjaku me numër të ulët të trombociteve pas marrjes së AstraZenecas.

Për shkak të kufizimeve në metodën e mbledhjes së të dhënave, EMA nuk ishte në gjendje të identifikonte faktorët specifikë të rrezikut që çojnë në një shfaqje më të mundshme të trombozës me trombocitopeni, njoftoi rregullatori evropian, raporton reuters.

Reklama

Komisioni Evropian kërkoi një opinion shkencor nga EMA në fillim të këtij viti pas raporteve të trombocitozës të ndjekura nga trombocitopenia (TTS) pas marrjes së Vaxzevria, një produkt i AstraZeneca.

Reklama

Si rezultat, disa vende të BE-së kanë ndaluar përdorimin e AstraZeneca në një moment. EMA përsëriti se doza e dytë e vaksinës e zhvilluar nga AstraZeneca me Universitetin e Oksfordit duhet të injektohet midis katër dhe 12 javëve pas së parës.

EMA vuri në dukje se aktualisht nuk ka asnjë rekomandim përfundimtar për administrimin e një vaksine nga një prodhues tjetër pas dozës së parë të AstraZeneca. /Telegrafi/