Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, në konferencën e 7-të të mjedrës në Kosovë “Mjedra – Iniciativat e reja për ndryshimet klimatike” tha se gjatë këtij viti kanë dhënë mbështetjen më të madhe ndonjëherë për bujqit dhe për fermerët.

Ai tha se krahas mbështetjes prej 70 milionë euro, subvencionimit të kulturave të shumta bujqësore, në mesin e tyre edhe të mjedrës – për 25% më shumë se sa në vitin pararendës, këtë vit kanë ndarë edhe 3.5 milionë euro për zhvillimin dhe promovimin e Turizmit Rural dhe të Agro-Turizmit.

“Sipas planifikimeve të buxhetit për vitin 2023 që tashmë ka kaluar në lexim të parë, buxheti për bujqësi parashihet të jetë  87 milionë euro, ndërkaq kur të përfshijmë edhe mbështetjen nga fondet e jashtme, ai pritet që për herë të parë në Kosovë ta kalojë shumën prej 100 milionë euro”, u shpreh kryeministri Kurti.

Reklama
Reklama

Konferencat si kjo e sotmja, siç tha kryeministri Kurti, bashkojnë akterë të ndryshëm, të ekzekutivit, të akademisë, të fermerëve dhe na mundësojnë që t’i adresojmë sa më saktë nevojat e shoqërisë,  dhe sfidat e prodhuesve tanë.

“Në 8 vitet e fundit, pra nga viti 2014 deri në 2022, Kosova ka prodhuar afër 29,000 tonë mjedër, në vlerë prej 65 milionë euro, pothuajse e tëra për eksport për në vendet e BE-së, ndërkaq që vetëm këtë vit u prodhuan afro 2,600 tonë mjedër me një vlerë të eksportit prej  mbi 11 milionë euro apo saktësisht 11 milionë e 50 euro”, tha Kurti.

Reklama

Duke theksuar se rasti i mjedrave është një nga shembujt e potencialit eksportues, kryeministri tha se “nuk ka dyshim që vendi po bëhet vend i orientuar për nga eksporti”.

Reklama

Në fund, ai shtoi se Qeveria është e përkushtuar që të mbështesë dhe zbatojë standardet më të mira të mundshme në përmirësimin e vazhdueshëm të mjedisit, krijimin e vendeve të punës e kushte më të mira të punës, rritjes së eksportit, sigurimin e ushqimit të bollshëm e të sigurt dhe përmirësimin e gjallërimin e peizazhit agro-rural. /Telegrafi/