Të gjithëve u pëlqen të struken në shtrat të pastër dhe aromatik, por në mënyrë paradoksale shumica nuk e ndërrojnë rregullisht.

Reklama

Megjithatë, larja e parregullt e shtratit grumbullon merimangat e pluhurit, të cilat janë një problem i veçantë për ata që vuajnë nga alergjitë. Përveç kësaj, këto mikroorganizma mund të përkeqësojnë shëndetin e përgjithshëm të trupit, kanë treguar hulumtimet.

Për shkak të detyrimeve, kohës së gjatë të tharjes, mungesës së kohës, shumë prej tyre nuk i lajnë çarçafët aq sa duhet. Hulumtimet e kryera nga një kompani kanë treguar se çdo i treti person në Britaninë e Madhe i lan mbulesat e tyre vetëm një herë në vit!

Reklama

Përveç baktereve dhe merimangave që riprodhohen, lëngjet e ekskretuara nga trupi ynë dhe mijëra qeliza të vdekura të lëkurës vendosen në shtrat. Problemi rritet ndjeshëm kur merret parasysh që merimangat tërhiqen nga lëngjet dhe substancat e trupit tonë, ndaj shpesh si pasojë mund të shfaqen probleme me astmën, alergjitë, skuqjet e lëkurës, ekzema etj. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë probleme të tilla si kollitja, teshtitja, kruajtja, rrjedhja e hundës, transmeton KP.

Reklama

Ekspertët shpjegojnë se larja e parregullt e shtratit mund të shkaktojë probleme të tilla si folikuliti, sepse situata ndërlikohet nga bakteret që gjenden në lëkurën tonë, të shoqëruara me mikroorganizma të dëmshëm.

Reklama

Për këtë arsye rekomandohet larja e çarçafëve një herë në javë, në mënyrë që të minimizohet rreziku i këtyre problemeve.

(Foto: HelpGuide)