Një studim i ri i botuar në British Journal of Sports Medicine tregon se ecja e shpejtë për disa minuta çdo javë mund të zvogëlojë efektet e dëmshme të gjumit të dobët, të cilat janë të lidhura me probleme të panumërta shëndetësore – përfshirë vdekjen e hershme

Shkencëtarët kanë vërtetuar prej kohësh se gjumi i dobët shoqërohet me një jetë më të shkurtër dhe mungesë të aktivitetit fizik. Më në fund, studiuesit u përpoqën të shihnin se si ushtrimi dhe gjumi, duke marrë parasysh të dy, do të ndikonin në rrezikun e vdekjes.

Duke u mbështetur në një studim të madh në Britaninë e Madhe, studiuesit – të përbërë nga ekipe nga Universiteti i Sidneit në Australi dhe Kolegji universitar në Londër – analizuan të dhënat shëndetësore të më shumë se 380.000 njerëzve me një moshë mesatare 56 për 11 vjet.

Studiuesit regjistruan sasinë e stërvitjes së këtyre njerëzve dhe nëse ishte “e lartë”, “mesatare” ose “e ulët”, si dhe cilësinë e gjumit të tyre, i cili u përcaktua si “i shëndetshëm”, “mesatar” dhe “i keq” .

Në këtë periudhë kohore të analizuar, më shumë se 15.000 njerëz vdiqën, shumica nga kanceri, ndërsa të tjerët nga sëmundjet e zemrës dhe goditja në tru.

Studiuesit arritën në përfundimin se ecja e shpejtë 2.5 orë në javë – ose vrapimi 1 orë e 15 minuta në javë – duket se “eliminon shumicën e pasojave të dëmshme” të gjumit të dobët.

Me fjalë të tjera, ecja e shpejtë duket se zvogëlon disa nga rreziqet shëndetësore të gjumit të dobët, përfshirë rrezikun e vdekjes së hershme.

Për më tepër, sipas llogaritjeve të tyre, nëse fle shumë dhe nuk ushtron, ekziston pothuajse 60 për qind probabilitet më i lartë që të vdisni më herët, ndryshe nga dikush që ushtron dhe fle mirë. Ju gjithashtu keni pothuajse 70% më shumë gjasa të merrni sëmundje të zemrës dhe keni një rrezik prej 45% më të lartë të kancerit.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) thotë se të gjithë të rriturit mbi 18- vjeç duhet të kenë 150- 300 minuta ushtrime me intensitet të moderuar çdo javë të tilla si ecja e shpejtë, përcjell KP.

Nëse flini më mirë, ndoshta do të merrni vendime më të mira, përfshirë zgjedhjen për të ushtruar dhe për të ngrënë më mirë. Sidoqoftë, nëse jeni dikush që fle vazhdimisht, ky hulumtim tregon se për këtë është më e rëndësishme që të mos humbisni trajnimin.