Disa persona vendosin që gjitha shënimet t’i kenë me bojë kaltër sepse shkrimi me këtë ngjyrë supozohet se ndihmon në kujtesën e informacionit.

Ndoshta është një mit, mbase nuk është.

Më poshtë gjeni disa mendime për ndikimin e ngjyrës në performancën e kujtesës, dhe nëse boja kaltër në të vërtetë ndihmon.

Ngjyra e zezë

Pjesa më e madhe e asaj që lexojmë është me tekst të zi, nga postimet në rrjetet sociale te librat e kimisë e deri te ky artikull. Teksti i zi është i paracaktuar për ne, kështu që shënimet e shkruara me bojë të zezë nuk stimulojnë shumë mendim ose vëmendje. Kur mbani shënime, mund të jetë më mirë të shkruani informacione të përgjithshme me bojë të zezë dhe të zgjidhni ngjyrat e tjera kur regjistroni detaje të rëndësishme.

Reklama
Reklama

Ngjyra e kuqe

Një studim i ngjyrave i vitit 2009 nga Universiteti British Columbia zbuloi se ngjyra e kuqe rriti performancën në detyrat e orientuara drejt detajeve të tilla si rikthimi i kujtesës dhe korrigjimi i letrës me 31 për qind në krahasim me blunë. Sipas Juliet Zhu, bashkëautore e studimit, e kuqja është një ngjyrë që shpesh shoqërohet me rrezik dhe gabime, duke i shtyrë njerëzit të jenë më të kujdesshëm dhe të vëmendshëm ndaj detyrës në fjalë. Po kështu, shkrimi i shënimeve me bojë të kuqe pritet të rrisë nivelin e vëmendjes, duke rritur kështu shanset që informacioni të ruhet për më gjatë.

Reklama

Ngjyra e kaltër

I njëjti studim nga Universiteti British Columbia zbuloi se ngjyra blu rrit performancën njohëse kur bëhet fjalë për detyra krijuese, por bie shumë në krahasim me të kuqen në detyrat e detajuara të orientuara. Shkrimi i shënimeve me bojë blu nuk do të ketë një ndikim të madh në kujtesën tuaj; megjithatë, shënimet kaltër do të jenë ende të paharrueshme, sepse dihet se e kaltra është një ngjyrë e besueshme që jehon te njerëzit.

Reklama

Cila është ngjyra më e mirë e bojës për të mbajtur shënime?

Bazuar në hulumtime, nuk ka asnjë ngjyrë boje që rrit kujtesën. Është e qartë se shënimet e zeza të thjeshta nuk do të stimulojnë nivelet e vëmendjes tuaj në maksimum. Shënimet e koduara me ngjyra janë më të paharrueshme kur merren në mënyrë strategjike. Rrini në jo më shumë se tre ngjyra, jini të qëndrueshëm, merrni shënime të zhytura në mendime dhe futuni në provimin tuaj të ardhshëm. /Telegrafi/

Reklama