Tipi 2 i diabetit prek miliona njerëz në të gjithë botën. Duke ditur shenjat paralajmëruese nga trupi, mund të bëhen ndryshimet e nevojshme për të menaxhuar gjendjen. 

Tipi 2 i diabetit është një gjendje e zakonshme e cila prek nivelet e sheqerit në gjak të një personi. Sheqeri në gjak është një përbërës shpesh i nënvlerësuar në shëndetin e dikujt. Kur është jashtë normave normale për një periudhë të gjatë kohore, mund të zhvillohet në diabet. Diabeti ndikon në aftësinë e trupit për të prodhuar ose përdorur insulinë, një hormon që lejon trupin të shndërrojë glukozën (sheqerin) në energji. Kur kjo ndodh, thonjtë e një personi mund të ndryshojnë, duke treguar që ata mund të jenë në rrezik.

Reklama

Dr Elizabeth Salada adreson rëndësinë e të qenit vigjilent ndaj thonjve si një tregues i ndonjë problemi themelor shëndetësor. “Shumë sëmundje të zakonshme mund të paraqiten përmes paraqitjes së thonjve tuaj. Thoi normal, tipik i shëndetshëm është rozë, i sheshtë”, tha ajo.

Reklama

“Ju gjithmonë duhet të jeni të vetëdijshëm për çdo ndryshim të formës së thoit. Nëse shihni gropa thonjsh, kjo mund të tregojnë se pacienti ka psoriazë – një nga çrregullimet e lëkurës. Ndërsa, një skuqje e lehtë në fund të thoit ndonjëherë është simptomë e diabetit”, shton Dr. Salada.

Diabeti dhe thonjtë e këmbëve

Njerëzit me diabet kanë më shumë gjasa se ata pa diabet që të marrin një infeksion mikotik të quajtur onikomikozë. Ky infeksion zakonisht prek thonjtë e këmbëve. Thonjtë do të bëhen të verdhë dhe të brishtë. Nëse një person prehet në këmbë, dëmtimi nervor nga diabeti mund ta bëjë të vështirë për ju që të ndjeni lëndimin, shkruan Express.co.uk.

Reklama

Bakteret mund të gjejnë rrugën e tyre në plagën e hapur, duke shkaktuar infeksion dhe nëse një person nuk e ndjen dëmtimin dhe nuk e trajton infeksionin, mund të dëmtojë këmbën aq shumë sa mund të jetë e nevojshme ta amputojnë atë.

Reklama

Thonjtë mund të zbulojnë shumë për shëndetin e përgjithshëm të një personi.

Shumë sëmundje dhe probleme serioze mund të zbulohen nga ndryshimet në thonj. Ekspertët e shëndetit paralajmërojnë që të kesh thonj të bardhë mund të tregojë sëmundje të mëlçisë, thonjtë gjysmë rozë dhe gjysmë të bardhë mund të tregojnë sëmundje të veshkave, një shtrat i kuq i thonjve mund të paralajmërojë për problemet e zemrës dhe zverdhja dhe trashja e thonjve mund të tregojë sëmundjen e mushkërive. /Telegrafi/